1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Facebook / Dutch College League

Gamecompetitie voor het eerst ook op de tv

Nederland is een nieuwe competitie rijker: een e-sport-competitie om precies te zijn. Zes studententeams nemen het in de game League of Legends tegen elkaar op. En dat is voor het eerst elke week op televisie te zien bij FOX.

Er zijn wel vaker gametoernooien in ons land, maar een heuse competitie (naam: Dutch College League) die een aantal maanden duurt, zie je niet veel. In League of Legends spelen twee teams van vijf personen, die in het spel elkaars basis moeten vernietigen.

Om de wedstrijden heen wordt een professioneel programma gebouwd, dat vanaf eind maart op tv te zien is en vanaf vandaag online. Elke week spelen de teams in een bioscoop op een podium tegen elkaar, mét publiek. Commentatoren praten je door de potjes heen en analisten beschouwen na.

Het programma wordt live uitgezonden op YouTube, Twitch en dus op tv. Wij gingen vast langs bij een training van een van de studententeams. "Normaal speel je online tegen elkaar, nu zie je de tegenstander ook."

Voor de goede orde; het zijn niet de topspelers die aan deze competitie meedoen. Wereldtoppers als de 18-jarige Fabian van Diepstraaten doen hier niet aan mee, dat is echt appels met peren vergelijken.

Toch is Fabian wel enthousiast. "Ze willen het gewoon promoten en dat is niet slecht." En het is wel degelijke een serieuze zaak, want het team dat de competitie wint gaat naar een WK om te strijden tegen teams uit andere landen.

Het gaat nog niet echt om de kijkcijfers, we hopen vooral dat de kijkers het leuk vinden.

Maarten van Rooijen van FOX

Dat beaamt Maarten van Rooijen van FOX. "Het is voor ons ook nieuw, mensen moeten misschien nog even wennen. Het gaat nog niet echt om de kijkcijfers, we hopen vooral dat de kijkers het leuk vinden."

Money, money, money

E-sports is een groot fenomeen, waar heel veel geld in omgaat. In het buitenland, vooral in Azië en Amerika, zijn topspelers wereldsterren. Het heeft alles wat bekende sporten ook hebben: torenhoog prijzengeld, doping en miljoenen kijkers.

In Nederland is e-sports lang niet zo groot als in andere landen, maar ook hier rukt het op. Er is een aantal bekende e-sporters, en ontwikkelingen als deze duiden erop dat het ook hier steeds populairder wordt. Zo is er op 16 en 17 april in de Ahoy in Rotterdam een groot toernooi waar de beste Europese professionele League of Legends-teams zich met elkaar meten.

Deel artikel: