Riot Games

Nederlandse Glenn (21) wint met team EK League of Legends

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

Dit weekend stond het Rotterdamse Ahoy op zijn kop voor het Europees kampioenschap League of Legends. Meer dan 13.000 gamefans keken toe hoe G2 Esports - met Nederlander Glenn - vandaag de beste van Europa werd.

De prijs: 50.000 dollar en een ticket naar Shanghai, waar ze Europa mogen vertegenwoordigen op een wereldwijd toernooi.

Een belangrijke wedstrijd dus, zeker voor G2, dat dit seizoen pas voor het eerst echt meedoet in de eredivisie van League. "Het is onbeschrijfelijk", zegt Glenn. "Het is echt heel speciaal. En dat het in Nederland is, maakt het extra mooi. Al die fans die mijn naam roepen."

De spanning was om te snijden vandaag in Ahoy. Voor de Nederlandse fans was het smullen, want dit is verreweg het grootste e-sports-toernooi in ons land tot nu toe. En dat was te merken aan het enthousiasme.

De show is professioneel, en alles tot in de puntjes voorbereid. Er is een analist desk, waar presentatrice Eefje - beter bekend als Sjokz - met (voormalig) analisten en commentatoren de wedstrijd voorbeschouwt en analyseert.

Een verdieping hoger zitten de échte commentatoren. Zij verslaan de wedstrijd en leggen uit wat er gebeurt. Niet alleen aan de mensen in Ahoy, maar ook aan de mensen die via een stream meekijken. En dat zijn er wereldwijd miljoenen.

Maar de sfeer in het stadion zelf is onovertroffen. Tien jaar geleden was het nog ondenkbaar, maar inmiddels is het normaal dat duizenden mensen juichen voor hun gamehelden. Wat is daar nou zo leuk aan?

Deel artikel: