Het WK League of Legends in 2015
Aangepast

Duizenden fans kijken naar hun gamende helden in Ahoy

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

Duizenden gamefans juichen dit weekend in Ahoy hun idolen toe. In Rotterdam is namelijk het Europees kampioenschap League of Legends, een van de belangrijkste gametoernooien van dit jaar.

Twee teams van vijf spelers gamen vandaag en morgen op een groot podium. Boven hen hangt een gigantisch scherm, zodat heel Ahoy kan meekijken hoe de wedstrijd verloopt. En online kijken ook nog eens honderdduizenden fans live mee. De winnaars mogen Europa volgende maand vertegenwoordigen op een toernooi met deelnemers uit de hele wereld .

Het is zonder twijfel de grootste sport waar je misschien nog nooit van hebt gehoord: e-sports. Online competitie-gamen. League of Legends telt zo'n 67 miljoen spelers wereldwijd.

Even kort: bij League of Legends spelen twee teams van vijf karakters (champions, in jargon) tegen elkaar. De teams hebben allebei een basis en het doel is om elkaars basis te vernietigen. Daarbij is strategie, samenwerken en reactiesnelheid van levensbelang.

Een heel klein deel van die 67 miljoen spelers wordt pro. En dat betekent dat je net zo'n status krijgt als Messi en Ronaldo in het voetbal hebben. Topgamers zijn topsporters, ze trainen fulltime en worden begeleid door een coach en een psycholoog.

Teams wonen vaak in gamehuizen. Vijf dagen per week trainen en 's avonds evalueren wat beter kan.

Deze vier teams spelen dit weekend. Linksboven is de 18-jarige Nederlander Fabian van Diepstraaten uitgelicht (lees hier meer over hem). Rechtsboven staat de Nederlandse Glenn Doornenbal (21) uitgelicht. Hij is net nieuw in het prof-wereldje.

Dit weekend is zo'n weekend waar ze voor trainen. De beste vier teams van Europa strijden tegen elkaar. Op zaterdag spelen Fnatic en H2K tegen elkaar om plek 3 en 4, zondag is het voor plek 1 en 2 de beurt aan G2 Esports en Origin die eerdere halve finales al hebben gewonnen.

Het prijzengeld is niet mis: de nummer 1 pakt 50.000 dollar, de nummer 2 25.000 dollar. Bij het WK in de herfst dit jaar, is de prijzenpot waarschijnlijk minstens 2 miljoen dollar.

Twee studententeams uit Middelburg en Amsterdam gaan ook naar het EK. Niet om zelf mee te gamen, maar als fans. Voorafgaand aan hun bezoek aan Ahoy speelden ze hun eigen oefenduel:

Nog even oefenen voor het EK League of Legends

Deel artikel: