NOS
Aangepast

440.000 euro in Amsterdam of 295.000 euro in Heerenveen: wat koop je waar?

Ze zijn ongeveer even oud, woonden in Amsterdam en hebben afgelopen jaar allebei hun allereerste huis gekocht: Tanja en Stefanie. Hun nieuwe huizen staan alleen op twee compleet verschillende plekken. En dat heeft veel invloed op de prijs én m2-prijs.

Tanja kocht voor 440.000 euro een appartement van 70 m² in hartje Amsterdam. Stefanie keerde vanuit de hoofdstad juist terug naar geboortestad Heerenveen. Ze kocht voor 295.000 euro een huis van maar liefst 155 m².

In deze video leggen ze uit hoe ze tot die beslissing kwamen:

Het grote prijsverschil tussen een huis in Amsterdam en Heerenveen staat symbool voor de gespannen huizenmarkt in de grote steden. Veel mensen willen in een grote stad wonen, maar er is te weinig aanbod.

De oplossing lijkt simpel: lekker buiten de ring, in een kleinere stad of op het platteland wonen. Maar dat is voor veel mensen een stuk makkelijker gezegd dan gedaan.

Carte blanche

"Het is natuurlijk persoonlijk, maar ik zou echt niet ergens anders willen wonen.", zegt Tanja. "Voor mij gebeurt het hier. Er is altijd wat te doen: je kan zo even met iemand gaan koffiedrinken, een museum bezoeken of uitgaan. En veel van onze vrienden wonen hier."

NOS
Stefanie (links) en Tanja (rechts)

Duidelijk: voor Tanja en haar vriend was er geen andere optie dan een huis in Amsterdam. Maar daarvoor moesten ze wel alles uit de kast halen. Toen de makelaar hun huidige huis onder de aandacht brachten, leek het op papier hun droomhuis. Maar door haar werk als stewardess kon Tanja niet bij de kijkdag zijn.

Ze gaf haar vriend carte blanche bij de beslissing om het huis te kopen. Toen ze weer in Nederland was, bleek ze inderdaad eigenaar van een huis. "Hij had best veel overboden, dus het was heel spannend allemaal", vertelt Tanja. "Maar toen ik binnenkwam dacht ik: wow, dit is perfect. Gelukkig. Maar ik had niet gedacht dat een huis kopen zo zou gaan."

Bij Stefanie en haar vriend ging het heel anders. want in Heerenveen is er genoeg keuze. Ze konden dus rustig rondkijken en gingen uiteindelijk voor een nieuwbouwhuis in het centrum van de stad, met een tuin, drie slaapkamers en een zolder.

De keuze om Amsterdam links te laten liggen en toch terug naar Heerenveen te gaan, had alles te maken met de komst van kinderen. In Amsterdam zou zo'n groot huis als dit voor hen onmogelijk zijn. "Het gemak om hier te wonen is uiteindelijk veel groter", vertelt Stefanie. "Je hebt alle ruimte en alle vrijheid. En de kosten-baten zijn hier veel beter."

"Vanuit Amsterdam is Friesland heel ver, maar andersom helemaal niet. Heel gek is dat", vertelt ze lachend. "We gaan relatief vaak naar Amsterdam om familie en vrienden op te zoeken. Je hebt natuurlijk van alles en het bruist, ik vind het heerlijk dynamisch. Maar soms is het ook een beetje té druk en denk ik: ik ben hier eigenlijk veel gelukkiger dan daar. We zijn elke keer toch wel weer blij als we naar Heerenveen rijden."

Deel artikel: