NOS Op 3
NOS

Twee stellen van ongeveer dezelfde leeftijd die elkaar tegenkwamen bij de zwangerschapsgymnastiek. Ze zijn tweeverdieners, hebben inmiddels net een baby en wonen in Den Bosch.

Maar er is een verschil: Sarah en Erik hebben net hun tweede huis gekocht. Ze stroomden door vanaf hun eerste woning en door de overwaarde zitten ze nu in een optrekje waar genoeg ruimte is voor de gezinsuitbreiding.

Voor Bert en Emilie is het allemaal wat minder rooskleurig. Zij besloten twee jaar geleden om in eerste instantie te huren. Nu ze niet meer met twee maar drie bewoners zijn, willen ze ook graag een huis kopen, maar dit is lastig. De stijgende vraag en de hoge huizenprijzen maken het voor hen een soort ratrace.

Het is een goed voorbeeld van wat er gaande is op de huidige huizenmarkt. In relatief korte tijd zijn de prijzen in de steden gestegen. Dat speelt in Amsterdam en Utrecht, maar ook in middelgrote steden buiten de Randstad zoals Apeldoorn, Breda en Den Bosch.

Als je ervan uitgaat dat een starter gemiddeld 200.000 euro kan betalen voor een koophuis, is dit het beeld:

NOS

Vooral starters hebben hier last van. Ze verdienen vaak nog niet erg veel, maar dat inkomen is wel te hoog voor de sociale huursector. In de particuliere verhuur zijn de prijzen ook hoog, dus kopen is gunstiger.

Maar dat is op dit moment niet makkelijk. Makelaar Henk van Vliet noemt de markt zelfs ziek. "Het is voor verkopers leuk natuurlijk, maar voor de kopers niet goed."

Bekijk ook de woningmarktspecial Kijken, Kijken, Niet Kunnen Kopen

Droomhuis

Sarah en Erik konden met de overwaarde van hun eerste huis een droomhuis kopen. De verkoop ging makkelijk en snel, maar ze beseffen goed dat ze veel mazzel hebben gehad.

"Er is heel weinig aanbod. Dus je komt er eigenlijk gewoon niet tussen. Of je moet geld hebben om boven de vraagprijs te kunnen bieden." Voor hen was dat mogelijk omdat ze verdienden op hun vorige huis.

Sarah en Erik NOS

Bij Bert en Emilie is het allemaal precies omgekeerd. "Toen de markt op z'n slechtst was, gingen wij huren. We dachten dat dat de verstandigste keus was."

Nu ze groter willen wonen, gaat hun voorkeur uit naar een koophuis. "We willen wel kopen, maar het is allemaal zo duur en zo druk op het moment. Daar kunnen we niet zo goed tussen komen tot nu toe."

Bert en Emilie NOS

Makelaar Van Vliet ziet steeds vaker ouders bijspringen om starters aan hun eerste woning te helpen. "Ouders willen ook heel graag dat die kinderen in een goede wijk terechtkomen en zijn bereid daar goed voor te betalen."

Op de bank levert spaargeld op dit moment niet zoveel op, dus voor het rendement kan het ook nog eens gunstig zijn om starters te helpen met hun financiering.

STER reclame