Aangepast

Deze straffen zouden onze oude schoolconciërges aan Drake geven

Ken je die mop van die rapper die zou optreden in de Ziggo Dome? Die kwam niet. Drake liet het gisteravond - terwijl duizenden bezoekers stonden te wachten - voor de derde keer afweten bij zijn concert. Hij was ziek, al geloven bezoekers daar weinig van.

Je ziek melden zonder briefje van je ouders, daar kon je vroeger op school niet mee aankomen. Een briefje halen, corvee, nakomen: de conciërge wist wel raad met laatkomers en spijbelaars. Wat zouden zij met Drake doen? Wij belden onze oude middelbare scholen.

Conciërge en rapper Aldert Boer

"Dit kan echt niet. Als ik mijn fans zo zou laten zitten, kreeg ik niet betaald", zegt Aldert Boer, conciërge bij het Stedelijk Gymnasium Arnhem en rapper onder de naam Brat Spitt.

Welke straf zou hij Drake opleggen als conciërge? "Ik zou hem rubberen handschoenen en een plamuurmes geven. Dan mag hij alle kauwgom van de tafeltjes krabben." Hoeveel dat er zijn? "1100 tafeltjes", lacht hij.

"Strafklas", zegt Marja Barnard, conciërge bij het Regius College in Schagen, resoluut. "Als je later dan een kwartier binnenkomt, moet je verplicht van 14.30 tot 16.30 uur huiswerk komen maken. En als je het echt zo bont maakt als Drake, mag je zelfs twee keer in de week komen."

Behalve als je natuurlijk écht ziek bent. Dan moet je een briefje inleveren met een handtekening van je ouders met de reden van je afwezigheid. "Maar we houden wel in de gaten of je niet te vaak briefjes inlevert", zegt Marja.

Wanneer je drie keer te laat bent, moet je een uur komen vegen.

Conciërge Marja

Want het komt weleens voor dat leerlingen de handtekening van hun ouders namaken, om zich zo 'ziek' te kunnen melden. "Op een gegeven moment nemen we contact op met je ouders met de vraag of alles wel klopt, of je echt ziek bent geweest al die keren."

Ook als hij slechts een kwartiertje te laat zou zijn - niet ongebruikelijk voor de Canadese rapper - had hij al een briefje op moeten halen. "Wanneer je drie keer te laat bent, moet je een uur komen vegen. Bij vier keer is dat twee uur, bij vijf drie uur en bij zes keer nemen we contact op met je ouders", somt Marja op.

Conciërge Ton

Ton Moison, conciërge op het Mendelcollege in Haarlem, is streng voor mensen die te laat komen. "Als dat gebeurt, moet je de dag daarna vroeg opstaan en je om 8 uur melden. Dan moet je een kwartiertje in de opvang, om er even over na te denken. Ben je er niet om 8 uur, dan krijg je een uur corvee."

Voor Drake is het inmiddels de derde keer dat hij mensen laat wachten. Dan zou er bij Ton nog een bonusstraf bovenop komen. "Bij ons had 'ie dan ook nog een uur moeten nablijven."

Deel artikel: