Aangepast

Zij moest Drake-fans teleurstellen: ik heb geen bierdouche gekregen

De ambitie om voor een uitverkochte Ziggo Dome op het podium te staan had Kim Bloem niet, laat staan om slecht nieuws te brengen, maar gisteravond kreeg ze toch haar moment in de spotlights. Dat zag er zo uit en klonk zo:

Concert Drake in Ziggo Dome afgelast

Om 22.15 uur ging de booker van Mojo het podium op om 17.000 Drake-fans teleur te stellen. "Ik heb weleens backstage door een microfoon medegedeeld dat mensen een gratis drankje kregen, maar een optreden van een topartiest zo afkondigen, dat deed ik voor het eerst."

Op dezelfde plek waar Drake knuffels, lofzang en ondergoed naar zijn hoofd geslingerd zou krijgen, kreeg Kim middelvingers, gescheld en volle en lege bierglazen naar zich gegooid.

Als booker van Mojo heeft ze wel vaker optredens moeten afgelasten, maar nog nooit op het podium. "Dat was altijd van tevoren." Ook heeft ze weleens op zo'n podium gestaan - ze boekte onder meer Beyoncé, Kanye West, John Legend en Justin Bieber op Pinkpop - maar niet met een groep boze en teleurgestelde fans als publiek.

Maar hoe belandde Kim, de booker van de artiest, uiteindelijk op het podium met de ondankbare taak om de joelende menigte nog meer teleur te stellen?

Om half 10 zat ze nog ontspannen te wachten tot Drake zou beginnen. Hij was toen al een half uur te laat, maar dat gebeurt wel vaker, weet Kim uit ervaring. "De ene artiest moet nog even mediteren, de ander komt ‘gewoon’ te laat, dat is op zich nog geen reden tot stress. Rihanna begon een keer anderhalf uur te laat."

Kim Bloem in de Ziggo Dome.

Ze had ook geen idee hoe het op dat moment met Drake ging. Die was wel aanwezig, maar hij kwam in een gesprek met management en een arts tot de conclusie dat hij te ziek was om op te treden.

Tot vijf voor tien. Toen kreeg ze een berichtje. Of Kim zich even in het productiekantoor kon melden. Daar zat het management van Drake en zijn tourmanager, samen met de productiemanager. Drakes management zei toen meteen: hij komt niet, hij moet weg, hij is ziek."

Als een vaatdoek op het podium

Discussie over de beslissing was er niet. "Als iemand zo slap als een vaatdoek op een podium staat, dat wil je niet. De fans ook niet."

Dat iedereen het pas zo laat wist, snapt Kim wel. "Ondanks dat je ziek bent, wil je het toch proberen. Je hoopt op het laatste moment: misschien helpen de medicijnen, misschien gebeurt er een wonder." Het wonder bleef uit, waarna Kim meteen in de regelmodus schoot en de zaalmanager belde met de vraag of ze de zaal woensdag nog konden boeken.

Ik besloot volledig op adrenaline dat ik de boodschap ging brengen.

Kim Bloem

Om 22.00 uur was de zaal voor woensdag geregeld en was het team aan het uitzoeken: wat doen we met de kaartjes? Hoe stemmen we dat met alle partijen af? "Maar we hadden natuurlijk ook nog een volle zaal met wachtende en soms boze fans. Die moesten we het slechte nieuws nog brengen."

Gewapend met een A4'tje

Het management van Drake stelde voor om een boodschap over de geluidsinstallatie af te spelen, ingesproken door iemand backstage. "Maar dat konden we niet maken. We moesten iemand het podium opsturen. Persoonlijk zo'n boodschap brengen is beter. We wilden wat rust creëren."

Maar wie gaat dan het podium op? De keuze ging tussen Kim en haar collega. Terwijl het management van Drake wat steekwoorden in het Engels op een briefje zette en overlegde over de boodschap, besloot Kim dat zij het ging doen. "Volledig op adrenaline maakte ik die beslissing."

De boodschap werd nog een keer doorgenomen en Kim ging het podium op, gewapend met een A4’tje met wat steekwoorden in pen. "Ik moest het ter plekke nog vertalen in het Nederlands. En dan gaat er natuurlijk wel wat verloren, ook door het moment. Het publiek was al aan het fluiten toen ik opkwam, maar volgens mij was dat niet persoonlijk op mij gericht."

Drake tijdens een concert in de Ziggo Dome eind januari

Na haar boodschap kreeg ze de hoon van het publiek over zich heen. "Dat snap ik wel, die emotie. En ik heb geen bierdouche gekregen, dus het valt wel mee. Ik hoopte alleen maar dat de boodschap overkwam." En die boodschap was: kom woensdag terug, dan is hij er ook weer.

"Achteraf had ik dat misschien beter anders kunnen zeggen. Maar je moet wel bedenken: we hebben in 20 minuten een show verplaatst en alles geregeld. Ik kon op dat moment niet meer doen." Vanochtend hoorde ze zichzelf terug. “Ik zeg zoiets als: "niet getreurd" en "hij was hier wel, maar is weer weg", maar dat had ik natuurlijk niet moeten zeggen."

"In eerste instantie is het natuurlijk balen voor de fans en voor Drake zelf. Die hebben hiernaartoe geleefd. Maar voor mij is het ook jammer. Het is ook een beetje raar om te zeggen, maar we hebben dit goed gedaan, ondanks dat de boodschap niet leuk was."

De show van maandag wordt woensdag ingehaald. Fans die dan verhinderd zijn, kunnen hun geld terugkrijgen.

Deel artikel: