Deze drie jongeren zitten vast in Wit-Rusland omdat ze zich uitspraken

Wit-Rusland onderschepte gisteren een passagiersvliegtuig om journalist en blogger Roman Protasevitsj te kunnen arresteren. Hij is een uitgesproken tegenstander van het regime van president Aleksandr Loekasjenko. Mensenrechtenorganisaties tellen nu al meer dan 270 politieke gevangenen. Nieuwsuur portretteert drie jongeren die ook vastzitten in Wit-Rusland, omdat zij zich uitspraken.

Daria Tsjoeltsova (23), journalist

Daria (l) en haar collega Katsiarina (r)

Daria is een jonge journalist die in februari is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Zij deed vanuit een appartement samen met haar collega Katsiarina Bachvalava (27) verslag van de protesten op 15 november, na de dood van demonstrant Raman Bandarenko. Ze zijn veroordeeld voor het verstoren van de openbare orde.

"Ze filmden vanuit een appartement, en daar viel ineens de oproerpolitie binnen", vertelt Michas Arsjinski. Hij is ook journalist en een vriend van Daria. Zelf is hij, net als veel andere journalisten, gevlucht naar Polen. "Terreur is de enige manier van de regering om aan de macht te blijven. Ze willen dat alle kritische mensen in de gevangenis komen of het land verlaten", vertelt hij.

Sofia Malasjevitsj (18), demonstrant

Sofia werd opgepakt tijdens een protestactie op 6 september in Minsk, omdat ze met een spuitbus leuzen op een afzetting zette en met een 'beledigende poster' rondliep. Ook een vriend die het allemaal op video vastlegde, is opgepakt. Allebei zijn ze veroordeeld tot twee jaar strafkamp.

Artjom Bojarski (19), student scheikunde

Artjom is van zijn bed gelicht in zijn studentenhuis en zit nog steeds vast voor deelname aan protesten. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij een extremistische groepering heeft opgericht. Daarvoor kan hij tot zeven jaar celstraf krijgen.

Aanvankelijk werd Artjom opgepakt omdat hij een wit-rood-witte vlag van de oppositie uit het raam had gehangen. Later werd hem extremisme verweten, want hij zou het op Telegram het kanaal "My Country Belarus" beheren. Hij heeft onder dwang een verklaring afgelegd, waarin hij schuld bekent en zegt dat hij spijt heeft.

"Hij was in elkaar geslagen, en daarom heeft hij dat gezegd", zegt zijn opa daarover. "Mijn kleinkind heeft niemand gedood of beroofd, maar toch zit hij in de gevangenis. Het mag niet, hoe ze tegenwoordig met jonge mensen omgaan. Je moet jongeren niet straffen, maar opvoeden."

Thuis hangt de wand vol met diploma's van de getalenteerde student. Hij won vier keer de scheikunde-olympiade, maar vorig jaar weigerde hij uit overtuiging een presidentiële studiebeurs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl