Vluchtelingen die in Nederland aankomen, moeten zo snel mogelijk volwaardig meedoen aan de samenleving. Dat stelt de adviescommissie voor Vreemdelingenzaken vandaag in een brief aan de aankomende informateur. Het lijkt erop dat Edith Schippers dat wordt.
In een brief pleit de commissie ervoor dat het komende kabinet maatregelen treft zodat vluchtelingen zo snel mogelijk de taal leren, opleidingen volgen, werken en een woning toegewezen krijgen. Nu zitten asielzoekers vaak lange tijd in onzekerheid op een verblijfsvergunning te wachten, waarna ze pas serieus werk kunnen maken van hun inburgering. Daardoor ontstaan grote achterstanden.
Volgens voorzitter Koos Richelle moet dit onderwerp bovenaan de agenda van de informateur staan. "In verkiezingsstrijd werd migratie telkens genoemd. Het debat gaat bijna alleen daarover. Alle aanhangende discussies over bijvoorbeeld de Nederlandse identiteit zijn terug te voeren op de invloed van migratie."
Een goed voorbeeld van de achterstand die asielzoekers oplopen is Zuhoor Al-Qaisi. De Irakese is nu anderhalf jaar in Nederland en heeft heel wat plekken gezien. "Ter Apel, Heumensoord, Blauwe Stad, opnieuw Ter Apel, Vledder, Sneek en Amsterdam."
Zuhoor heeft een verblijfsvergunning én een woning. Maar ze spreekt nog geen Nederlands. "In Irak werkte ik in een bank en als journalist. Maar hier kan ik niet werken. Ik moet mezelf bewijzen, ik moet de taal nog leren. Het kost me twee of drie jaar om weer te worden wat ik wil zijn."
Het is belangrijk dat vluchtelingen sneller aan het werk kunnen, vindt Zuhoor. "Mensen vervelen zich. We hebben niks te doen en willen gewoon iets doen, want we voelen ons nu nutteloos."
Zo snel mogelijk beginnen met de integratie is het centrale thema.
Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, is het met Zuhoor eens. Hij sprak de afgelopen jaren met veel vluchtelingen die in de noodopvanglocatie Heumensoord bij Nijmegen verbleven. "We liepen het meest aan tegen het gebrek aan perspectief voor vluchtelingen."
Het nieuwe kabinet moet zo snel mogelijk met de integratie van asielzoekers beginnen. Ook als dat voor niets is, bijvoorbeeld bij mensen die weer weggestuurd worden, vindt Bruls.
"Mensen die mogen blijven, zijn dan al een eindje op weg geholpen. Dan vinden ze eerder hun weg en hun baan, wat minder geld kost. Daar hebben we allemaal een belang bij. Het risico dat iemand niet mag blijven, moeten we nemen. Zo snel mogelijk beginnen met de integratie is het centrale thema."