Schippers overhandigt haar verslag
NOS NieuwsAangepast

Pratende partijen willen allemaal Schippers als informateur

De lijsttrekkers van de vier partijen die gaan onderhandelen over een nieuw kabinet willen allemaal Edith Schippers als informateur. Dat blijkt uit het verslag dat Schippers schreef over haar werk als verkenner. Ze bood dat verslag vanmorgen aan aan voorzitter Arib van de Tweede Kamer.

Morgen debatteert de Tweede Kamer met Schippers over de eerste fase van de kabinetsformatie. Vrijwel zeker wordt ze daarna benoemd tot informateur. Ze gaat proberen een coalitie te smeden van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Schippers concludeert dat dat de enige meerderheidscombinatie van vier partijen is die nu onderzocht kan worden.

Vertrouwensbreuk met Wilders

In haar verslag gaat Schippers ook nog in op de rol van de PVV. Die partij wilde volgens haar "bijzonder graag" deelnemen aan onderhandelingen over een kabinet met de VVD en het CDA, maar die partijen willen niet met de PVV in zee.

Schippers heeft partijleider Wilders erop gewezen dat ze de indruk had dat VVD en CDA niet alleen om inhoudelijke redenen nee zeiden, maar dat er ook sprake was van een vertrouwensbreuk na de val van het kabinet-Rutte I. De PVV trok toen de gedoogsteun in.

Alleen als Wilders iets zou willen doen of toezeggen om dat vertrouwen te herstellen zou een gesprek volgens Schippers zin hebben. Wilders zei daarop dat hij een gesprek wilde, op voorwaarde dat VVD en CDA zouden zeggen dat de uitkomst van zo'n gesprek niet bij voorbaat vaststond.

Omdat zowel Rutte als Buma zei dat zo'n gesprek niet zou leiden tot het aanpassen van hun standpunt is het er nooit van gekomen.

Denk wilde Van Agt

Opmerkelijk detail in het verslag van Schippers is dat Denk-lijsttrekker Kuzu oud-CDA-premier Van Agt heeft voorgesteld als informateur van een christelijk-progressief kabinet. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren noemde de namen van Pieter Winsemius en Ed Nijpels, twee oud-ministers van milieu van VVD-huize.

In de campagne sloot de SP een coalitie met de VVD uit. Maar uit het verslag van Schippers blijkt dat lijsttrekker Roemer een kleine opening biedt. "Als alle mogelijke combinaties diepgaand en uitputtend zijn onderzocht en vergeefs zijn gebleken, kan de situatie worden heroverwogen."

Schippers biedt verslag aan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl