Nederland worstelt met stroom vluchtelingen

Morgen spreekt premier Mark Rutte, samen met een delegatie uit het kabinet, met burgemeesters en commissarissen van de Koning over de opvang van asielzoekers. De gedwongen plaatsing van 700 extra asielzoekers in het Drentse dorpje Oranje heeft de verhoudingen op scherp gezet.

Nieuwsuur spreekt erover met Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van het stedennetwerk G32. Ook een verslag vanuit Bunschoten-Spakenburg, waar een groep asielzoekers met instemming van de gemeente wordt opgevangen.

Nederland worstelt met stroom vluchtelingen

Gedwongen opvang

Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff is niet op te werken tegen het aantal vluchtelingen dat wekelijks Nederland binnenkomt. Hij verbrak dinsdag de afspraak die eerder met het dorp Oranje was gemaakt dat er maximaal 700 asielzoekers zouden worden opgevangen. Het nieuws dat er nog eens 700 bijkwamen zorgde voor grote onrust onder de bewoners van het dorp.

De emoties liepen hoog op en bewoners belaagden staatssecretaris Dijkhoff, die daar aanwezig was om het besluit toe te lichten. De staatssecretaris had naar eigen zeggen geen andere keuze. "Je komt steeds verder onder aan het lijstje met dingen die je eigenlijk wil doen. Maar anders hadden er mensen buiten moeten slapen." Dijkhoff zei gisteren dat hij verdere gedwongen opvang van asielzoekers niet uitsluit. "Ik probeer het tot een minimum te beperken."

'Bed-bad-brood'

Crisisnoodopvang van asielzoekers blijft hard nodig om iedereen een dak boven het hoofd te kunnen bieden. Vluchtelingen worden steeds vaker een paar dagen tijdelijk opgevangen in lege sportzalen in plaats van asielzoekerscentra. Zo ook in de gemeente Bunschoten-Spakenburg. Daar is gisteravond een sporthal omgebouwd tot noodopvang voor maximaal 150 vluchtelingen.

Dijkhoff sluit meer gedwongen opvang niet uit
Bezorgdheid om draagvlak opvang vluchtelingen

"Het is een tijdelijke bed-bad-brood-onderdak. We hopen dat het COA snel een beter onderdak voor deze mensen kan vinden", zegt burgemeester Melis van der Groep tegen Nieuwsuur. De gemeente probeert de vluchtelingen een warm welkom te bieden. "Er hebben zich in korte tijd veel vrijwilligers uit het dorp gemeld die bijvoorbeeld activiteiten met de kinderen willen ondernemen of een kerkdienst willen verzorgen."

Niet iedereen in de gemeente is even enthousiast over de komst van de vluchtelingen. "Sommige bewoners zijn heel kritisch op het beleid van Den Haag en Europa en wil eigenlijk dat het anders wordt aangepakt. Ze willen liever dat de grenzen dichtgaan en er geen vluchtelingen meer bijkomen."

Tijdelijke woningen

Behalve problemen met de eerste opvang van vluchtelingen, zijn er ook problemen met het huisvesten van asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben gekregen. Op dit moment zitten er in asielzoekerscentra meer dan 13.000 vergunningshouders voor wie geen woning kan worden gevonden. Daardoor houden ze plekken 'bezet' voor nieuwe vluchtelingen.

Daarom moeten er snel tijdelijke woningen voor de vergunningshouders komen, zegt het stedennetwerk G32. Voorzitter Ferd Crone: "Als gemeenten bereid zijn vrijliggende bouwgrond tegen een redelijke prijs vijftien jaar te verhuren en corporaties of commerciële partijen in staat zijn goedkope tijdelijke woningen te realiseren en te beheren of te exploiteren, dan kunnen we meters maken."

Hij voegt daaraan toe: "Als elke gemeente in ons land twee clusters van zo'n 30 woningen kan realiseren, dan kunnen we het huisvestingsvraagstuk van de vergunninghouders oplossen en daarnaast ook de reguliere wachtlijsten verkleinen." De G32 (waar 37 steden bij zijn aangesloten) hoopt snel afspraken te maken met het Rijk en de corporaties zodat in november al de eerste woningen er kunnen staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl