Een noodpaviljoen wordt ingericht in Ter Apel

Asielzoekers gaan van crisisopvang naar crisisopvang

Twee weken geleden deed staatssecretaris Dijkhoff een oproep aan alle burgemeesters: of ze per direct opvanglocaties konden leveren voor 750 asielzoekers. Nog dezelfde dag werden 2000 plekken aangeboden, vooral in sporthallen.

Maar die plekken zijn bedoeld als crisisopvang en in principe voor 72 uur beschikbaar. Soms mogen de asielzoekers er nog eens 72 uur blijven, maar veel langer niet. Doordat er geen definitieve opvangplekken vrij zijn, verhuizen de asielzoekers nu om de paar dagen naar een andere opvanglocatie.

De asielzoekers gaan daarbij het hele land door: bijvoorbeeld van Ter Apel naar Rotterdam, naar Hellendoorn en dan naar Haarlemmermeer.

Huisvesting nieuwe vluchtelingen op (een aantal) crisislocaties

GemeenteAantalStart opvangEinde opvangWaar komen ze vandaan?Waar naar toe?
Achtkarspelen6030 sept. Harlingen
Amersfoort10030 sept.Geleen
Amsterdam110017 sept.loopt nog Centraal Station 
Breda25028 sept.loopt nog Ter Apel
Boxtel17 24 sept.loopt nogBrummen
Brummen17 17 sept.24 sept.Ter ApelBoxtel
De Bilt 10030 sept.Ter Apel
Geleen25024 sept30 sept.Ter ApelAmersfoort en Veenendaal
Haarlemmermeer24825 sept.1 okt.Hellendoorn
Harlingen14323 sept. 30 sept.RotterdamAchtkarspelen en Kollumerland
Heerenveen20024 sept.30 sept.Maassluis
Hellendoorn4823 sept.27 sept.RotterdamHaarlemmermeer
Houtenongeveer 20030 sept.Haarlemmermeer
Kollumerland10030 sept.Harlingen
Laren (NH)11528 sept.Stichtse Vecht
Maassluis11921 sept.24 sept.Ter ApelHeerenveen
Oost-Gelre8125 sept.loopt nog?
Oosterhout4818 sept.25 sept.Ter ApelWaalwijk
Rotterdam21318 sept.23 sept.Ter ApelHellendoorn en Harlingen
Stichtse Vecht10922 sept.28 sept.Ter ApelLaren 
Sudwest Fryslan20030 sept.Heerenveen
Valkenswaard15029 sept.2 okt.Ter Apel
Veenendaal15030 sept.Geleen
Vierhouten3818 sept.loopt nog Ter Apel
Waalwijk4825 sept.28 sept.OosterhoutHeusden
Winterswijk 32 26 sept.loopt nogTer Apel
Zeist5318 sept.loopt nogTer Apel

Burgemeester Jos Wienen van Katwijk, die ook voorzitter is van de adviescommissie Asiel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, bevestigt dat de asielzoekers vaak moeten verkassen. Hij reageert vanavond in de studio van Nieuwsuur.

Asielzoekers gaan van crisisopvang naar crisisopvang

Een week na de oproep bedankte Dijkhoff de gemeenten voor hun aanbod. Hij zei onder de indruk te zijn van de snelle reacties. Hij zei ook dat de crisisopvang nodig blijft, omdat de instroom van nieuwe asielzoekers veel hoger is dan in voorgaande jaren.

Onorthodoxe maatregelen

Gemeenten, de rijksoverheid en woningcorporaties nemen onorthodoxe maatregelen om asielzoekers die al een status hebben te huisvesten: het ombouwen van lege kantoren, het afhuren van vakantieparken en het geven van een financiële vergoeding aan vluchtelingen die zelf woonruimte regelen.

Toch is dat niet genoeg om de asielzoekers die een status hebben gekregen te laten doorstromen, vanuit een asielzoekerscentrum naar woonruimte waar ze kunnen blijven. Daardoor blijven ze zitten in de asielzoekerscentra, die vervolgens geen plek meer hebben voor nieuwe vluchtelingen.

Burgemeester Jos Wienen

Moed tonen

Zijn oproep voor de crisisopvangplekken dateert van 17 september en een week later zegt hij dat hij de instroom van vluchtelingen in Nederland beheersbaar vindt. "Maar het is niet iets waarvan ik zeg: joh, het gaat heel soepel, het kan allemaal nog wel meer. Het is elke dag hard aanpoten."

Al op 28 augustus vroeg staatssecretaris Dijkhoff lokale bestuurders in de Volkskrant om 'moed' te tonen. "Plat gezegd heb ik stoere burgemeesters, wethouders en raadsleden nodig." Volgens hem zijn ook kantoorpanden en containerwoningen geschikt voor opvang. En hij vroeg burgers om te accepteren dat er een opvangplaats in de buurt komt.

NRC Next belde vorige week een groot aantal gemeenten en meldde dat slechts één op de vijf gemeenten voldoende woonruimte heeft om asielzoekers met een verblijfsstatus te huisvesten. Dijkhoff zei dat hij de cijfers al kende: "Daarom zitten er ook 13.000 mensen in een asielzoekerscentrum, die al woonruimte hadden moeten hebben. En daarom zijn we ook in gesprek met gemeenten en woningcorporaties, om te kijken hoe we dat kunnen versnellen zonder dat ze nu per se een huis krijgen of de wachtlijsten voor andere mensen verlengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl