RIVM-directeur Jaap van Dissel en Hugo de Jonge, toenmalig minister van Volksgezondheid

De uitzending van 11 februari: Ministerie bemoeide zich met OMT-adviezen / 'Quarantaineregels moeten op de schop' / Staatssecretaris zegt sorry

Ministerie bemoeide zich met 'onafhankelijke' OMT-adviezen

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in de eerste maanden van de coronacrisis verschillende keren geprobeerd tekstuele wijzigingen in conceptadviezen van het OMT aan te brengen - en is daarin ook geslaagd.

Het RIVM, dat onder het ministerie valt en het OMT voorzit, heeft tekstsuggesties van het ministerie ook overgenomen. Betrokken OMT-leden blijken daarbij niet te zijn geraadpleegd.

Het kabinet heeft altijd gezegd dat het OMT volstrekt onafhankelijk is. Volgens deskundigen is door de bemoeienis van het ministerie de onafhankelijkheid van het OMT geschonden.

'Er gaan de hele tijd e-mails heen en weer over wijzigingen in de tekst'

'Quarantaineregels moeten op de schop'

In veel sectoren is het lastig om de roosters rond te krijgen. Veel werknemers zitten in quarantaine of isolatie vanwege een coronabesmetting. Er zijn versoepelingen op komst, veel bedrijven hopen dat ook de quarantaineplicht gaat verdwijnen, zodat besmette werknemers die zich niet ziek voelen weer aan de slag kunnen.

Moeten de quarantaineregels op de schop?

Staatssecretaris zegt sorry voor dwingen gemeenten tot asielopvang

De nieuwe staatssecretaris voor Asiel Eric van der Burg heeft excuses gemaakt voor het handelen van zijn voorganger Ankie Broekers-Knol. Laatstgenoemde dwong eind vorig jaar een aantal gemeenten om duizenden extra asielzoekers op te vangen. De aanwijzing die ze daarvoor gebruikte bleek later geen juridische basis te hebben.

Van der Burg heeft de betreffende gemeenten excuses aangeboden voor de gang van zaken, zo vertellen meerdere gemeenten aan Nieuwsuur. Van der Burg zelf wil de excuses niet bevestigen.

'Ik weet niet of we de telefoon nog opnemen als Den Haag ons belt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl