Duizenden mensen liepen zondag de vrijheidsmars in Rotterdam tegen de coronamaatregelen

De uitzending van 8 februari: Meer gevallen grensoverschrijdend gedrag // Hoe de politie demonstraties aanpakt // Chinese camera's in Nederland // Het verdienmodel achter massaclaims

Hoe de politie demonstraties aanpakt

Om rellen te voorkomen rondom demonstraties heeft de Rotterdamse politie een nieuwe methode ontwikkeld. Dat betekent weinig machtsvertoon en veel praten.

Afgelopen zondag was er een testcase: een groot protest tegen coronamaatregelen, met duizenden demonstranten. Wij liepen mee met de politie.

Nieuwe aanpak politie om escalatie te voorkomen

Steeds meer gevallen grensoverschrijdend gedrag

Na Marc Overmars bij Ajax stapt vandaag Tweede Kamerlid Gijs van de Dijk van de PvdA op. Meerdere vrouwen beschuldigen hem van seksueel overschrijdend gedrag. Hij zou ze hebben omhelsd en gezoend tegen hun wil.

Na de uitzending van BOOS over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij de Voice of Holland komt er veel los in de samenleving en en binnen bedrijven en organisaties. Zo werd vandaag bijvoorbeeld ook een documentaireserie van de VPRO teruggetrokken na een tweet van een oud medewerker over ongeoorloofd gedrag van de eindredacteur van het programma.

We praten hierover met Paulien van Haastrecht van het expertisecentrum seksualiteit Rutgers.

Steeds meer gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Omstreden Chinese camera's hangen overal in Nederland

In ruim vijftig gemeenten in Nederland hangen camera's van de Chinese merken Hikvision en Dahua. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Ook wordt er in Nederland gebruik gemaakt van Chinese scanners. Nieuwsuur meldde in 2019 al dat de VS gingen stoppen met Hikvision. Toen was al duidelijk dat er in Nederland nog wel gebruik va nwerd gemaakt, maar nu is dus ook de omvang van de aanwezigheid van deze Chinese camera's duidelijk geworden.

In Nieuwsuur te gast is Tom Berendsen, hij is Europarlementariër namens het CDA en rapporteur industriebeleid in het Europarlement.

Chinese camera's een gevaar?

Het verdienmodel achter massaclaims

Een massaclaim van 1,5 miljard euro tegen Tiktok, een claim van honderden miljoenen tegen Airbnb en een van 3,2 miljard euro tegen het ministerie van Volksgezondheid en de GGD vanwege een datalek. Het lijkt de laatste jaren massaclaims te regenen tegen bedrijven en overheidsinstanties die bijvoorbeeld te veel kosten zouden hebben berekend aan klanten of de privacy van burgers zouden hebben geschonden. Waarom wordt er zoveel geclaimd en wat is het verdienmodel achter deze massa-schadezaken?

Geld verdienen met claims

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl