ANP
NOS NieuwsAangepast

Duizenden deelnemers aan coronaprotest in Rotterdam, ook politie voerde actie

In Rotterdam hebben duizenden mensen gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Ook was er een protestactie van de politie: met name ME'ers gingen de straat op, uit onvrede over het uitblijven van een cao-akkoord.

De demonstratie tegen de coronamaatregelen begon rond 13.00 uur op de Binnenrotte in het centrum van Rotterdam. Vanaf daar liepen de demonstranten in een mars door de stad, onder meer over de Erasmusbrug en de Coolsingel. Ze hadden spandoeken bij zich met teksten als "Minder repressie, meer zorg" en "Stop QR".

De actie eindigde op de Binnenrotte. Daar werd onder meer muziek gedraaid en gedanst. Volgens de politie was de sfeer tijdens de demonstratie gemoedelijk.

Het protest was een initiatief van de actiegroep Nederland in Verzet, die eerder soortgelijke acties organiseerde in andere plaatsen. Deelnemers keren zich onder meer tegen het coronatoegangsbewijs.

Bij het protest waren ook enkele Prinsenvlaggen te zien, de oranje-wit-blauwe vlag die die in de Tachtigjarige Oorlog werd gebruikt door aanhangers van Willem van Oranje maar in de Tweede Wereldoorlog het symbool werd van de NSB en nu geregeld gedragen wordt door rechts-extremisten. De Rotterdamse wethouder Richard Moti spreekt zich daar op Twitter fel over uit.

Demonstranten op de Binnenrotte in het centrum van Rotterdam

Vooral het gegeven dat sommige betogers met de Prinsenvlag langs het Joods Kindermonument zijn gekomen, stuit hem tegen de borst. "Hoe haal je het in je hoofd?" zegt hij in een video. "Het is een goed recht in ons land om te demonstreren, maar die vrijheid mag niet misbruikt worden."

Politieprotest

Even daarvoor hadden ook de politiemensen gedemonstreerd in Rotterdam, omdat ze vinden dat het kabinet niet tegemoetkomt aan de eisen voor een nieuwe cao. Vooral ME'ers liepen in een protestmars door de stad, begeleid door ME-busjes. Ook voer er een politieboot mee. Na een half uur was de mars afgelopen en stapten de deelnemers op de Erasmusbrug in de busjes.

Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam zei vrijdag er vertrouwen in te hebben dat de politiebonden en de deelnemers aan het politieprotest oog zouden houden voor de openbare orde en veiligheid van de mensen die aan de coronademonstratie meedoen.

Demonstrerende politiemensen gingen te voet en met busjes over de diverse bruggen en kades van Rotterdam:

Politiedemonstratie in Rotterdam

Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP, noemde het verantwoord om tegelijkertijd met het coronaprotest actie te voeren: "We hebben goede afspraken gemaakt en maatregelen genomen. Voor ons is cruciaal dat de veiligheid van onze collega's is gegarandeerd." Er deden vooral ME'ers mee aan de actie, omdat die elke week ingezet worden bij de coronaprotesten.

De politie is ontevreden over de opstelling van het kabinet bij de cao-onderhandelingen. Afgelopen vrijdag overlegden politiebonden met een delegatie van het kabinet en minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz. Belangrijkste thema's zijn inkomen, capaciteit, veiligheid en opleidingen, maar daar werden de partijen het niet over eens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl