Nieuwsuur
ANP

Kabinet overlegt over omikron en lockdown

In het Catshuis praten kabinetsleden vandaag over de coronasituatie. De besmettingscijfers lopen op, maar het aantal ziekenhuisopnames daalt. Morgen is er weer een coronapersconferentie, de eerste van Rutte IV. We blikken vooruit met politiek duider Arjan Noorlander.

Kabinet bespreekt coronamaatregelen

Escalatie dreigt in oosten Oekraïne

Kan president Vladimir Poetin garanderen dat Rusland zich koest houdt aan de grens met Oekraïne? Daarover is het Westen deze week met Rusland in gesprek. Vooralsnog lijken de onderhandelaars niet veel dichter bij een oplossing te zijn gekomen voor de spanningen. De eisen van Rusland zijn voor de NAVO te hoog. Zo wil het land dat de NAVO zich terugtrekt uit alle landen die in de Koude Oorlog onder de Russische invloedsfeer vielen. Is escalatie nog te voorkomen?

Is er een oplossing voor Oekraïne?

Moet de Raad van State hervormen?

In een aantal reportages keken we de afgelopen tijd naar zaken die worden uitgevochten bij de Raad van State én naar de rol van de Raad zelf. De Raad van State is naast de hoogste rechter die conflicten tussen burger en overheid behandelt, óók een belangrijke regeringsadviseur. De laatste tijd klinkt er forse kritiek op de instantie: de Raad zou te veel op de hand zijn van de overheid. Daarom zou de rechtsprekende rol er weggehaald moeten worden, vinden sommige critici. Hoe kijkt de RvS zelf naar de kritiek? Te gast is de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Bart Jan van Et­tek­oven.

De Raad van State over de Raad van State

Sommige kinderboeken blijven generaties lang gelezen

Wat betekent schrijven voor kinderen anno 2022? In een serie spreken we zes internationaal toonaangevende kinderboekenschrijvers. Inmiddels groeit de derde generatie kinderen op met hun klassiekers. Vanavond aandacht voor de 88-jarige meesterillustrator Thé Tjong-Khing. Hij begon als striptekenaar, maar verlegde de koers naar kinderboeken. Hij illustreerde er honderden waaronder het bekroonde Kleine Sofie en Lange Wapper en Vos en Haas.

Thé Tjong-Khing over de kracht van een tekening

STER reclame