Nieuwsuur

Urologen slaan alarm: gebruikers ketamine riskeren stoma

  • Gert Janssen en Hanneke de Jonge

  • Gert Janssen en Hanneke de Jonge

De Vereniging voor Urologie maakt zich zorgen over het toenemende gebruik van de partydrug ketamine onder jongeren. Het gebruik van het middel leidt vaak tot aantasting van de blaas. Met als mogelijke consequentie het verwijderen van de blaas en het plaatsen van een stoma.

De 25-jarige Robert Mooij gebruikte een klein jaar ketamine. "Via vrienden kwam ik er mee in aanraking. Eerst een grammetje met z'n vieren, later voor mijzelf vierenhalve gram per dag. Je gaat er van hallucineren, en kunt zelfs uit je lichaam treden. Het is een trip waarin je terechtkomt, superheftig".

Na een half jaar kreeg Robert problemen met zijn blaas. "Ik ging op een gegeven moment bloed plassen, en er kwamen ook bloedstolsels bij. Vreselijk pijnlijk. En je moet steeds vaker plassen, uiteindelijk om de tien minuten."

Blaas er uit

Uroloog Bart van Bezooijen ziet in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort steeds meer ketaminegebruikers op zijn spreekuur. "Zo'n tien gebruikers dit jaar met blaasproblemen". Als voorzitter van de Vereniging voor Urologie merkt Van Bezooijen dat dit overal in het land speelt. "Niet alleen in de grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam, maar collega's in het hele land melden meer blaaspatiënten als gevolg van ketamine-gebruik."

Volgens de uroloog leidt dat vaak tot ernstige complicaties. "Ook al stop je met het middel, de kans bestaat dat de schade blijvend is. Antibiotica of andere middelen werken vaak niet, en de uiterste consequentie kan zijn dat de blaas verwijderd moet worden. En dan moeten we een stoma aanleggen, iets dat heel heftig is."

Verdubbeling

Ook het Trimbos-instituut, dat drugsgebruik onderzoekt, houdt de ontwikkelingen goed in de gaten. "Het gaat om een relatief klein deel van alle volwassenen, maar in bepaalde groepen ligt het gebruik wel hoger", zegt onderzoeker Margriet van Laar. "Zo is onder jongeren die uitgaan het gebruik bijna verdubbeld: van 12 procent in 2016, naar 22 procent in 2020, ongeveer op het niveau van amfetamine en cocaïne. En gezien de ernstige gezondheidsrisico's van ketamine volgen we de toename op de voet."

De recent verschenen Nationale Drug Monitor van het Trimbos-instituut becijfert dat het aantal ketaminegebruikers van tachtigduizend in 2018 is gestegen naar 130.000 gebruikers in 2020.

Dat ketamine rare dingen met je kan doen, blijkt uit het verhaal van ex-verslaafde 'Sjors'. Zijn ketamineverslaving werd hem bijna fataal:

'Steeds een beetje meer'

Alex van Dongen is drugsexpert bij de verslavingskliniek Novadic Kentron in Vught. Ook hij ziet een toenemend gebruik van ketamine, en de daarbij horende problemen met de blaas. "Ik ken een vrouw van 25 jaar, die na het gebruik van ketamine dagelijks vier tot vijf keer in haar broek plast. Maar zo verslaafd is, dat ze het middel toch blijft gebruiken."

De blaas van Robert is inmiddels behandeld met botox, en dat heeft geleid tot een verlichting van de klachten. Maar voor hoelang, is onduidelijk. Robert wil gebruikers van ketamine waarschuwen: "Je gaat er aan onderdoor, zowel lichamelijk als geestelijk. Je ziet aan mij wat er kan gebeuren, ik weet er alles van. Dus voor mij nooit meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl