1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud

Nederland als narcostaat? Bekijk hier de serie over drugs

Liquidaties, vergismoorden, ontvoeringen en beschietingen. Bijna dagelijks is er in Nederland een geweldsincident dat op een of andere manier gerelateerd is aan drugs. Het gebruik van drugs is in Nederland genormaliseerd, het is zelfs een bloeiende bedrijfstak met een miljardenomzet. Wetenschappers, hulpverleners, bestuurders en toezichthouders vrezen dat het drugsproblematiek onbeheersbaar is geworden.

Daarom praat Nieuwsuur in een vierdelige serie met bezorgde professionals. De normalisatie van drugs in Nederland is een van de grote oorzaken van de drugscriminaliteit, zegt hoogleraar Hans Boutellier, die hier veel onderzoek naar deed. "Ik vind dat we toe zijn aan een groot, maatschappelijk debat: wat moeten we met die drugs?"

Kijk hier deel één van deze serie terug:

'We zijn toe aan een groot, maatschappelijk debat'

In deel twee lopen we mee met een wijkagent en een strafrechtadvocaat. Zij komen deze jonge jongens in hun werk tegen en zien hoe zij ernstig ontsporen in het drugsmilieu:

Jongeren raken op steeds jongere leeftijd verzeild in drugscriminaliteit

In deel drie een gesprek met Fred Westerbeke, politiechef in Rotterdam:

Is het drugsbeleid nog beheersbaar?

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft een plan om de problemen rondom de drugsindustrie aan te pakken en is, als slot van de serie, te gast in de studio:

'We richten ons te veel op de kilo’s en de moorden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl