Kinderartsen oneens over vaccineren van kinderen onder de 12 

  • Milena Holdert

    redacteur

  • Milena Holdert

    redacteur

Alle kinderen tussen de 5 en 11 jaar zouden een vaccin tegen corona moeten kunnen krijgen. Dat zeggen zowel de Vereniging van Jeugdartsen (AJN) als verschillende kinderartsen tegen Nieuwsuur. Diverse kinderartsen wijzen op de voordelen van vaccinatie, ook bij gezonde jonge kinderen. Daarin wijken deze kinderartsen af van het standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

In Nederland kunnen kinderen onder de 12 jaar geen vaccin krijgen, maar verschillende kinderartsen willen dus dat dit wel mogelijk wordt.

Károly Illy, voorzitter van die vereniging, stelde onlangs in een opiniestuk in Trouw en ook in het Nederlands Dagblad dat hij het oneens is met het pleidooi om jonge, gezonde kinderen te vaccineren. Het zou "belastend" voor hen zijn en geen "meerwaarde" hebben stelt hij. Volgens Illy zou de NVK dit hebben geconcludeerd "na overleg met alle deskundigen van onze vereniging". De NVK plaatste zijn opiniestuk op de website.

Maar een belangrijke expertisegroep binnen de NVK, die gaat over ethiek en recht, zegt tegen Nieuwsuur dat zij intern juist heeft gewezen op de voordelen van het vaccineren voor deze kinderen. Kinderarts Martine de Vries vindt het "jammer" dat de inbreng van haar expertisegroep niet is weergegeven in het gepubliceerde NVK-standpunt: "Juist omdat we die bijdrage zo uitgebreid hebben geleverd".

De persvoorlichting heeft alle kinderartsen van ons ziekenhuis laten weten dat we niet zomaar over dit onderwerp mogen spreken in de media.

Kinderarts

De Vries noemt het standpunt van de NVK nu "veel te eenzijdig", omdat het "alleen maar uitgaat van het individuele voordeel van het kind". Volgens haar gaat het bij vaccins juist altijd vooral over het maatschappelijk belang. Kleine kinderen worden misschien niet vaak ernstig ziek, zegt ze, maar kunnen wel andere mensen besmetten. "Daarmee kunnen ze de epidemie voor een deel in stand houden. Dat kan weer tot een lockdown leiden en ook tot het sluiten van scholen. Dat komt uiteindelijk dan weer bij de kinderen zelf terug, maar óók bij de hele samenleving."

Raquel Abrahams, jeugdarts en vicevoorzitter van de AJN vindt dat niet alleen kwetsbare kinderen een prik moeten kunnen krijgen, maar álle kinderen. "Het Europees Geneesmiddelenagentschap heeft het vaccin voor de groep van 5 tot 11 jaar goedgekeurd, dus waarom geven we die keuze niet?' Abrahams ziet verschillende ouders die hun kinderen willen vaccineren. "Soms om anderen te beschermen, maar ook omdat ze zich toch bijvoorbeeld zorgen maken over wat long covid kan doen met jonge kinderen."

Ook een aantal andere kinderartsen zeggen tegen Nieuwsuur dat zij vóór het vaccineren van kinderen zijn, en daarmee niet achter het huidige standpunt van hun vereniging staan. Maar in het openbaar afwijken van de NVK-lijn ligt gevoelig.

"De persvoorlichting heeft alle kinderartsen van ons ziekenhuis laten weten dat we niet zomaar over dit onderwerp mogen spreken in de media", zegt een kinderarts van een ziekenhuis in Zuid-Holland. "Men wil niet dat er iets anders wordt verkondigd dan wat de NVK uitdraagt. Ik vind dat moeilijk, omdat ik me echt niet kan vinden in het huidige NVK-standpunt."

Een andere kinderarts uit Noord-Brabant zegt dat hij het juist "een goed idee" vindt om deze kinderen te vaccineren. Hij zegt aanvankelijk een interview met Nieuwsuur op camera toe, maar trekt zich na overleg met de persvoorlichting van zijn ziekenhuis en Illy zelf, toch terug.

Illy zegt vandaag tegen Nieuwsuur dat hij inmiddels vindt dat ouders van gezonde jonge kinderen de keuzevrijheid moeten krijgen om hun kind te laten vaccineren. Ook zegt hij bezig te zijn met een nieuw stuk voor de leden van de NVK, waarin hij zal wijzen op de voordelen van vaccinatie, zoals ingebracht door de expertisegroep.

Hij benadrukt het belangrijk te vinden dat artsen zich kunnen uitspreken, ook als dat tegen de officiële NVK-lijn ingaat. In Oostenrijk, de Verenigde Staten, China en Israël worden kinderen van 5-11 jaar al ingeënt. De Europese medicijnautoriteit (EMA) heeft het Pfizer-vaccin voor deze groep ook al goedgekeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl