In de gemeente Castricum fungeren wooncontainers als tijdelijke oplossing voor statushouders.

Gemeenten worstelen: waar laten we 11.000 statushouders?

Nederlandse gemeenten zitten met de handen in het haar. Ze moeten nog voor het einde van het jaar woonruimtes vinden voor 11.000 statushouders, asielzoekers met een verblijfsvergunning. Elke gemeente moet van het Rijk een aantal statushouders huisvesten. Maar met de krapte op de woningmarkt staan gemeenten voor een vrijwel onmogelijke opgave.

Zo wachten in de provincie Noord-Holland zo'n 2100 statushouders op een woning. "Gemeenten worstelen hiermee", zegt gedeputeerde Cees Loggen. Hij verwacht dat bijna 90 procent van de gemeenten het niet gaat halen om voor het einde van het jaar iedereen onderdak te bieden.

Het probleem is volgens de gedeputeerde de combinatie van krapte en de verplichting om statushouders op te vangen.

Containers als oplossing

Eén van de Noord-Hollandse gemeentes die worstelen met het probleem is Castricum. Daar hebben ze nu gekozen voor een tijdelijke oplossing: wooncontainers van 27 vierkante meter.

Wethouder Paul Slettenhaar hoopt daarmee aan de eisen van de provincie te voldoen, andere woningzoekenden te helpen én de integratie te bevorderen. "Hier komen statushouders te wonen, maar ook mensen die bijvoorbeeld gescheiden zijn en jongeren uit Castricum. Ze komen daar samen te wonen en kunnen zo elkaar de weg wijzen."

Mustafa kan in zo'n container wonen. Hij is blij dat-ie een woning heeft, maar ziet dit niet als structurele oplossing:

'Ik zie mijn toekomst in Castricum niet positief in'

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken ziet de flexwoningen in Castricum als één van de oplossingen. Ze heeft onlangs een brandbrief verstuurd aan gemeentes en provincies over dit probleem en roept iedereen op om met ideeën te komen. "Dat kunnen ook bedrijven zijn die ruimte over hebben of zelfs een oud schip dat omgebouwd kan worden."

De minister erkent dat er een heel ingewikkeld probleem ligt dat alleen maar lastiger is geworden nu het aantal vluchtelingen toeneemt. Daarnaast is de doorstroom naar andere huizen door de krapte op de woningmarkt beperkt en heeft de IND nog niet alle achterstallige casussen weggewerkt.

'Garantie is op stofzuigers'

Voor de gemeente Castricum wordt het een race tegen de klok om de nieuwe, tijdelijke woningen gereed te hebben dit jaar. Wethouder Slettenhaar denkt dat hij kan voldoen aan de eis om voor het eind van dit jaar nog 34 statushouders op te vangen. "De flexwoningen zijn af. Er is alleen nog geen bekleding en er is een issue met elektriciteit, maar ik ga er vanuit dat het lukt." Toch weigert de wethouder garanties te geven. "Garantie is op stofzuigers."

Maar de wethouder zal die garantie wel moeten geven. Want doen ze dat niet, dan komt de provincie in actie, zegt gedeputeerde Loggen. "De gemeente Castricum loopt achter in de taakstelling. Als ze daar niet aan voldoen, zouden we kunnen overgaan tot meer onorthodoxe maatregelen." Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat de provincie de statushouders onderbrengt in een hotel. Op kosten van de gemeente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl