Nieuwsuur
ANP

Hittegolf in het westen van de VS

Het westen van de Verenigde Staten is opnieuw in de ban van een ongekende hittegolf. Er zijn hittewaarschuwingen voor zo'n 30 miljoen Amerikanen in de staten Californië, Nevada, Arizona en Utah en de hitte bedreigt ook de stroomvoorziening. Deze nieuwe hittegolf volgt amper twee weken nadat in dezelfde regio het ene na het andere hitterecord sneuvelde. Tientallen mensen overleefden dat niet. Te gast in de studio is Geert Jan van Oldenborgh. Hij onderzocht of deze extreme hitte door de opwarming van de aarde komt.

'Hittegolf kom door invloed van de mens'

E-bikes populairder dan ooit

Vorig jaar werden in Nederland - net als het jaar daarvoor - meer elektrische fietsen verkocht dan normale fietsen. Tegelijkertijd neemt onder ouderen het aantal dodelijke fietsongelukken toe. In totaal verongelukten vorig jaar 229 fietsers, 26 meer dan in 2019 en het hoogste aantal in 25 jaar. Van de fietsdoden verongelukte 32 procent op een e-bike, in 2019 was dat nog 28 procent. In bijna driekwart van de dodelijke fietsongelukken ging het in 2020 om een 60-plusser. Terwijl een groep artsen om die reden een helmplicht voor e-bikers promoot, vragen andere deskundigen zich af of de oplossing wel bij de fietsers gezocht moet worden.

Helmplicht nodig voor e-bikers?

Grote arbeidstekorten in Verenigd Koninkrijk

Tijdens de pandemie zijn honderdduizenden Europese arbeidsmigranten teruggekeerd naar hun land van herkomst, maar door Brexit is het moeilijk om weer op de Britse werkvloer aan de slag te gaan. Verschillende bedrijfstakken hebben inmiddels een brandbrief naar de Britse premier Boris Johnson gestuurd. We spreken Nederlander Jelle Zwemstra, directeur van het bedrijf JZ Flowers. Hij is voor 80 procent afhankelijk van arbeidsmigranten. En we gaan langs bij een transportbedrijf in het Verenigd Koninkrijk dat met grote personeelstekorten zit.

'Meer binnenlandse werknemers is op korte termijn geen oplossing'

STER reclame