Nieuwsuur
NOS/Jeroen van Eijndhoven

Beddenoverschot in verpleeghuizen

Een deel van de Nederlandse verpleeghuizen kampt met een beddenoverschot. Deels komt dit door het hoge aantal overlijdens door het coronavirus, maar volgens de instellingen zijn er meer oorzaken. Hoe groot is het overschot, en kan dit voor verpleeghuizen leiden tot financiële problemen?

We vragen het onder meer aan Inge Borghuis, bestuurder van een grote zorginstelling in de regio Amsterdam.

'De vaccinatiegraad van bewoners ligt boven de 95%'

Kinderartsen: vaccineer tieners

Vanwege de snelle opkomst van de besmettelijkere deltavariant van het coronavirus adviseren kinderartsen om ook kinderen van 12 tot en met 17 jaar oud te vaccineren. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde is er inmiddels meer dan voldoende wetenschappelijk bewijs dat het inenten van tieners verstandig is.

Te gast is kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning.

'Nu hebben we genoeg gegevens om een goede afweging te maken'

Ministerie verliest rechtszaak over WOB-verzoeken

De Wet openbaarheid van bestuur (WOB) bepaalt dat iedereen informatie bij de overheid kan opvragen, zoals rapporten en notulen. Vooral journalisten gebruiken die wet. Maar sinds de coronacrisis bepaalt het ministerie van Volksgezondheid (VWS) zelf wanneer het welke documenten over corona openbaart.

In mei vorig jaar deed Nieuwsuur drie WOB-verzoeken over corona-gerelateerde onderwerpen, maar het ministerie heeft daarover nog altijd geen beslissing genomen. Nieuwsuur spande daarom een rechtszaak aan tegen VWS. De aanpak van het ministerie klopt niet, oordeelt de rechter nu, en het ministerie moet alsnog binnen twee maanden een besluit nemen, op straffe van een dwangsom. Welke gevolgen heeft deze uitspraak? Te gast is hoogleraar staatsrecht Wim Voermans.

'Dit is een goede uitspraak. Het voorkomt erger.'

STER reclame