NOS NieuwsAangepast

Ook kinderartsen zijn voor vaccineren vanaf 12 jaar oud

Kinderartsen pleiten voor het vaccineren van kinderen tussen de 12 en 17 jaar oud tegen covid-19. Nu er meer bekend is geworden over een gemelde bijwerking zijn ze tot de overtuiging gekomen dat het verstandig is om deze groep tieners te vaccineren.

In de VS, Canada en een aantal Europese landen worden al langer gezonde tieners gevaccineerd. Vorige week zijn daar in de VS nieuwe cijfers over bekendgemaakt, zegt kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht. "Ik ben met die Amerikaanse data aan het rekenen geslagen. De conclusie is dat de voordelen van vaccinatie groter zijn dan de nadelen."

De hartspierontsteking die in een klein aantal gevallen voorkomt na vaccinatie met de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna verloopt vrijwel altijd mild. Het zijn vooral jongens die erdoor getroffen worden, 1 op de 15.000 jongens krijgt de ontsteking. Bij meisjes is het risico op hartspierontsteking minder dan 1 op de 100.000.

Ook weinig ziektegevallen

"Met vaccinaties voorkom je de ernstige ziektegevallen die zich soms ook bij kinderen voordoen", zegt Bruijning. "Ongeveer een kwart van alle kinderen heeft een coronabesmetting opgelopen. Honderd kinderen tussen de 12 en 17 jaar zijn ernstig ziek opgenomen, de helft had een onderliggende aandoening maar de rest niet."

Nog eens vijftig tot zestig kinderen zijn in het ziekenhuis opgenomen met MICS (Multiple Inflammatory Syndrome in Children). "Dat is een ernstige ontstekingsreactie in verschillende organen en in het bloed. Meer dan de helft van die patiënten belandt op de IC", vertelt Bruijning. Die kinderen komen meestal niet voor in de coronastatistieken. "Bij opname testen die doorgaans negatief, maar ze hebben wel antistoffen tegen het virus."

Zowel MICS als de hartspierontsteking na vaccinatie met een mRNA-vaccin is zeldzaam, zegt Bruijning. "Per saldo voorkom je met vaccinatie van de 12- tot 17-jarigen meer ernstige ziekten dan dat je ermee opwekt."

Nut voor kinderen

Dat kinderen zelf baat hebben bij vaccinatie is voorwaarde voor kinderartsen. Daarnaast vermindert vaccinatie de indirecte gezondheidsschade voor kinderen, doordat ze zich vrijer kunnen bewegen en doordat de kans op schoolsluiting of quarantaine van schoolklassen kleiner wordt.

"Bovendien helpt het mee om de algemene vaccinatiegraad te verhogen en dat is belangrijk nu de besmettelijkere deltavariant rondgaat, waartegen de bescherming door de vaccins bovendien iets minder is", aldus Bruijning.

Károly Illy, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), pleit ook voor vaccinatie van tieners tussen de 12 en 17 jaar. "De belangrijkste overweging is dat het significant werkt tegen de verspreiding van bijvoorbeeld de besmettelijkere deltavariant", zegt hij.

Hij legt uit dat het advies gebaseerd is op voortschrijdend inzicht. Eerder deze maand was er volgens de NVK nog onvoldoende informatie beschikbaar om met zekerheid te zeggen dat het inenten van tieners noodzakelijk is. Maar inmiddels zijn er meer dan voldoende wetenschappelijke gegevens voor een conclusie, bevestigt Illy na berichtgeving door de Volkskrant. Overigens liet Illy zich al eerder, in mei, ook al positief uit over het vaccineren van alle kinderen vanaf 12 jaar.

Groen licht EMA

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA heeft al geconcludeerd dat het vaccin van Pfizer veilig is voor 12- tot en met 15-jarigen. In Nederland is dit vaccin tot nu toe alleen aangeboden aan kwetsbaren binnen deze leeftijdsgroep.

De Gezondheidsraad komt voor 1 juli met een advies aan het kabinet over het vaccineren van alle 12- tot en met 17-jarigen. Demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge zei vorige week al dat het volgens hem een verstandig besluit is. Dit leidde tot felle kritiek van bijvoorbeeld de PVV, Denk en de Groep-Van Haga.

'Heel duidelijk'

Ook De Jonge gaf het argument dat het inenten van deze leeftijdsgroep helpt om de impact van een nieuwe besmettingsgolf te beperken. "In de laatste modellen is dat heel duidelijk", zegt kinderarts Illy. "Het is belangrijk om het virus onder de duim te kunnen houden."

Daarnaast draagt de NVK-voorzitter nog een ander voor-argument aan. Namelijk dat het ook eerlijker is voor tieners dat ze niet bij alle vakanties, festivals en evenementen een negatief testresultaat moeten laten zien. "Terwijl kinderen onder de 12 jaar daar vrijgesteld van zijn en iedereen boven de 18 jaar zich wel kan laten vaccineren."

Willen jongeren zelf wel een prik? Op het Hilfertsheem College in Hilversum zijn de meningen verdeeld:

Zeggen deze tieners 'ja' tegen mRNA?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl