Nieuwsuur
ANP

Omzigt haalt uit naar eigen CDA

CDA-Kamerlid Omtzigt heeft zijn partij in een vertrouwelijke document harde verwijten gemaakt, schrijft dagblad De Limburger. In de memo staat dat het CDA-Kamerlid is uitgescholden en dat hij zich niet gewaardeerd en onveilig voelt, meldt De Limburger. Omtzigt zit al enige tijd overspannen thuis.

Omzigt haalt uit naar eigen CDA

(Ongemakkelijke) duo's aan de formatietafel

Wat doe je als zes partijen elkaar in verschillende samenstellingen uitsluiten? Informateur Hamer leek het een goed idee om politieke tegenpolen samen aan tafel te zetten. En dus werd VVD-leider Rutte aan tafel gezet met PvdA-leider Ploumen, moest Wopke Hoekstra van het CDA collega Jesse Klaver van GroenLinks eens diep in de ogen kijken en kwamen Segers van de ChristenUnie en Kaag van D66 ook samen langs. Een verslag over ongemakkelijke duo's.

(Ongemakkelijke) duo’s aan de formatietafel

Dat de organisatie van Navalny tot extremistisch wordt bestempeld past in een patroon

Een rechtbank in Moskou verklaarde de organisatie van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny's FBK woensdagavond verboden. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben scherpe kritiek geleverd op dat besluit. Het besluit om de organisatie van Navalny tot extremistisch te bestempelen past in een patroon om de oppositie in Rusland monddood te maken in de aanloop naar de parlementsverkiezingen, legt verslaggever Gert-Jan Dennekamp uit.

Organisatie van Navalny nu 'extremistisch': past in een patroon

'Hulp nodig bij versnellen transitie na Shell-vonnis'

Het was een wereldprimeur. De Nederlandse rechter die een olie-en gasbedrijf verplichtte de CO2-uitstoot te verlagen. Twee weken na het baanbrekende vonnis is het stof nog altijd niet neergedaald.

De behoefte aan nieuwe wet- en regelgeving was er al langer, maar heeft door het Shell-vonnis extra urgentie gekregen. We spreken advocaat Roger Cox (advocaat bij de Shell- en Urgenda-zaak) en Hans Grünfeld (voorman van de club van grootste vervuilende bedrijven). Beiden balen dat er door de politiek in Den Haag geen besluiten worden genomen.

Grote vervuilers omarmen het vonnis tegen Shell, maar niet zomaar

Polen straffen vanwege schenden rechtsstaat?

Polen moet financieel worden gestraft vanwege het steeds verder schenden van de rechtsstaat, stelt een groep Europarlementariërs. Zij vinden dat de Europese Commissie veel te slap reageert en willen via de rechter afdwingen dat Polen keihard wordt aangepakt.

Europa-correspondent Saskia Dekkers ontmoette de Poolse rechter Pawel Juszczyszyn die kritische vragen durft te stellen over de afbraak van de rechtsstaat.

'Wat in Polen gebeurt schept een gevaarlijk precedent voor andere landen'

STER reclame