De Wit-Russische ambassadeur Andrei Yeudachenka maakt er geen geheim van: "Mijn land heeft dringend behoefte aan vergaande hervormingen op alle fronten, zowel economisch, politiek als sociaal."
Maar de demonstranten en de drie vrouwen die het verzet in zijn thuisland aanvoeren zijn volgens hem niet de oplossing. "Ik ken die mevrouw Tichanovskaja niet, ik heb haar nooit ontmoet en ze zal wel een goeie huisvrouw zijn. Maar mijn land heeft een andere leider nodig, een met ruime ervaring. Want anders voorzie ik een burgeroorlog."
Gevlucht of gevangen gezet
Het is al weken onrustig in Wit-Rusland. Al meer dan een maand vullen de straten van hoofdstad Minsk zich bijna dagelijks met soms wel tienduizenden betogers.
President Aleksandr Loekasjenko, 26 jaar aan de macht, won op 9 augustus volgens de officiële uitslag opnieuw de verkiezingen. Maar de oppositie, en ook de Europese Unie en de Verenigde Staten, zijn ervan overtuigd dat hij alleen door schaamteloze fraude heeft gewonnen.
De demonstranten zien Loekasjenko's uitdager bij de verkiezingen, Svetlana Tichanovskaja, als de echte winnaar. Zij was samen met twee andere vrouwen, Maria Kolesnikova en Veronika Tsepkalo, het middelpunt van de oppositie. Tichanovskaja en Tsepkalo zijn naar het buitenland uitgeweken, Kolesnikova zit vast.
Duizenden oppositieleden en andere betogers zijn de afgelopen weken gearresteerd. Tegen demonstranten is veel geweld gebruikt in een poging de protesten neer te slaan.
Volgens de ambassadeur is het geweld niet goed te praten. "De oproerpolitie die daarvoor verantwoordelijk is, zal ter verantwoording moeten worden geroepen. Maar niet het hele volk van Wit-Rusland mag op dat geweld worden aangesproken. U zult zien dat het geweld nu al veel minder is geworden."
Spagaat tussen Rusland en EU
Yeudachenka legt uit dat zijn land zich in een spagaat bevindt tussen bondgenoot Rusland aan de ene kant en de Europese Unie aan de andere kant. "We zijn voor 95 procent economisch afhankelijk van Rusland. Dat laat zich niet veranderen. Het is vrij eenvoudig om voor ons land een nieuwe vlag of een nieuw volkslied te verzinnen maar de relatie met Rusland is het moeilijkste deel van de veranderingen die we zouden willen."
Van Nederland en de EU hoopt hij op steun en advies. "Wij kunnen leren van jullie ervaring en het is mijn taak nauwe banden aan te knopen in de Europese Unie."
Wat de ambassadeur niet als lichtend voorbeeld ziet, is de uitkomst van de revolutie in Oekraïne in 2014, waar in het oosten dit jaar nog gevochten werd met pro-Russische separatisten. "De politieke, economische en sociale ontwikkelingen daar blijven ons hopelijk bespaard."
Volgens de ambassadeur is een nieuwe, hervormde toekomst van zijn land ook mogelijk met de zittende president Loekasjenko, ook al schreeuwen de demonstranten al een maand om zijn vertrek. "We zullen hem moeten betrekken in een dialoog waar nog veel andere partijen deel van uit moeten maken."
En als blijkt dat een meerderheid van de Wit-Russische bevolking de president toch weg wil hebben? "Dan gehoorzaam ik het volk."