Wachttijden GGD zitten scholen en zorginstellingen dwars

De testcapaciteit bij de GGD's loopt vast. De gevolgen daarvan zijn vooral zichtbaar in het onderwijs. Want als een leraar wacht op een uitslag, wacht soms de hele klas. Ondertussen leidt de toegenomen vraag naar coronatesten tot meer en meer commercieel aanbod van coronatesten buiten de GGD's om.

Vandaag blijkt uit GGD-cijfers dat mensen gemiddeld anderhalve dag moeten wachten tot ze terecht kunnen. Een kwart van de mensen die een coronatest doet, moet daarna nog eens langer dan 48 uur wachten op de uitslag. Personeel dat wacht op een test en de uitslag is soms tot wel vijf werkdagen niet beschikbaar. Het inhuren van tijdelijke krachten kost geld.

Niet ziek

Die oplopende wachttijden bij de GGD's zitten scholen erg dwars. Directeur Esther van den Berg van Dalton basisschool De Meer in Amsterdam heeft veel personeel thuiszitten in afwachting van hun coronatest. Ze moest daardoor al twee klassen noodgedwongen naar huis sturen.

"Ik heb vandaag zeven man thuiszitten in afwachting van de coronatest. Gelukkig niet alleen docenten." Leerkrachten moeten dagen op de uitslag wachten, terwijl ze meestal niet ziek blijken te zijn.

Daardoor zijn er ook zorgen over de kosten. "Ben je ziek als je op de uitslag van je test wacht, of niet? Zolang leerkrachten niet ziek zijn en áls ik al een vervanger vind, betaal ik dubbel aan personeelskosten. Mijn scholenkoepel gaat failliet als we dat doen. Dus dat is ook geen oplossing."

Voorrang

Bij verzorgingshuis Brinkhoven in Heerde willen ze niet wachten op de GGD. De beginperiode van de coronacris was voor zijn instelling een "ware hel". "Veel mensen zijn bij ons overleden. We willen niet weer een totale lockdown."

De teststraat heeft volgens Bleijenberg nu een wachttijd van twee tot drie dagen. "Maar we moeten zo snel mogelijk weten of personeel wel of geen corona heeft", zegt Bleijenberg, die in juli al zijn eigen plan trok en commerciële tests voor zijn personeel heeft geregeld via een privaat laboratorium dat binnen 24 uur een uitslag heeft.

Inmiddels zijn er vijftig tests gedaan. Over de kosten maakt hij zich niet al te veel zorgen. "Het is 90 euro per test. Voorlopig betalen we dat uit eigen zak. Die kosten zijn altijd lager dan de kosten van iemand die je kortstondig moet inhuren als invaller."

Zorg- én onderwijsbonden hebben minister Hugo de Jonge gevraagd om voorrang bij teststraten voor hun personeel. Dat is ook een wens van de Tweede Kamer. Maar De Jonge zegt vandaag dat dat best een ingewikkelde puzzel is. "Want als daardoor de wachttijden voor de rest heel erg oplopen, hebben we weer een nieuw probleem. Ik kom daar zo snel mogelijk op terug. Ik denk einde van de week."

De bedragen die commerciële aanbieders voor een coronatest vragen, lopen op tot 200 euro. Zij garanderen de uitslag binnen 24 uur. Schooldirecteur Van den Berg: "Ik vind het onbegrijpelijk dat we geen voorrang krijgen. Een commerciële test betalen met onderwijsgeld, lijkt me niet de bedoeling."

De directeur van basisschool De Meer loopt inmiddels tegen steeds meer praktische problemen aan. "Ik heb met ouders afgesproken dat we bij de tweede dag thuis voor onderwijs op afstand zorgen. Maar dat is ook een klus. We hadden dit goed geregeld tijdens de lockdown. Maar wat doe je als een klas net twee dagen thuiszit? Geef je ze dan al opdrachten en alle boeken mee? Of vraag ik docent een filmpje te maken met instructies voor de leerlingen?"

Ze is vooral bang voor de kleutergroepen. "Die kleintjes houden geen afstand van de docent. Die heeft steeds contact met de kinderen. Maar bij een verkouden docent? Gaan we dan die kinderen onderwijs op afstand geven?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl