De Britse premier Johnson

De uitzending van 7 september: Bom onder de brexit-onderhandelingen? / Koop de HEMA: burgerinitiatief / Geen subsidie voor dure scholen Amsterdam / Slagveld bij evenementenlocaties

Legt Jonhson een bom onder de brexit-onderhandelingen?

De Britse regering is van plan om met een wetsvoorstel te komen dat belangrijke delen van het uittredingsakkoord met de EU tenietdoet. Dat schreef de Financial Times vanochtend. De regering-Johnson zou daarmee een bom leggen onder de huidige onderhandelingen over een handelsovereenkomst, waarvoor de tijd begint te dringen.

Het handelsakkoord moet namelijk voor 31 oktober klaar zijn, omdat het Europees Parlement het anders niet op tijd kan behandelen. De Europese Commissie reageert vooralsnog kalm op de dreigementen uit Londen. In het Europees Parlement zijn er wel zorgen.

We spreken met de oud-premier van Ierland Bertie Ahern. Hij stond aan de basis van het Goedevrijdagakkoord. Rem Korteweg, brexit-expert van Instituut Clingendael, is vanavond te gast.

Bom onder de brexit-onderhandelingen?

Koop de HEMA: burgerinitiatief probeert geld op te halen

Stichting HENA, ontstaan uit de twee burgerinitiatieven HoudeHEMA en WeloveHEMA, wil geld ophalen om zo aandelen HEMA te kopen. De initiatiefnemers gaan voor een minderheidsbelang en hopen zo invloed te kunnen uitoefenen op de gang van zaken bij de warenhuisketen.

HEMA is sinds juni in handen van een groep schuldeisers. Zij grepen de macht bij het bedrijf, in ruil voor het wegstrepen van 300 miljoen euro aan schulden. Daardoor verloor miljardair Marcel Boekhoorn de zeggenschap bij de warenhuisketen.

We spreken met Eerste Kamerlid Mei Li Vos, een van de initiatiefnemers van HENA, en met onderzoeksjournalist Stefan Vermeulen. Hij schreef het boek HEMA. De onwaarschijnlijke ontsnapping van een nationaal icoon, over hoe het de HEMA verging na de overname door een Britse investeerder in 2007.

'Koop de HEMA'

Slagveld bij evenementenlocaties door coronacrisis

In weinig sectoren slaat het coronavirus zo hard toe als in de evenementenbranche. Organisatoren, toeleveranciers en locaties melden een gemiddelde omzetdaling van 81 procent. En dat heeft gevolgen voor het personeel. Uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat bijna alle grote evenementenlocaties aan het reorganiseren zijn of dat binnenkort gaan doen.

We kijken mee bij congrescentrum MECC in Maastricht. Daar hoorden 15 van de 75 vaste werknemers dat er door de coronacrisis voor hen geen plek meer is. En dat doet pijn.

Evenementenbranche in zwaar weer

Amsterdam trekt subsidie in voor scholen met hoge ouderbijdrage

Een jaar geleden kondigde de Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman al aan dat ze het zou doen, maar nu is het definitief. Basisscholen die van ouders een vrijwillige bijdrage vragen die hoger is dan 225 euro, krijgen geen subsidie meer van de gemeente. Moorman hoopt zo de sterke segregatie en kansenongelijkheid op Amsterdamse scholen een halt toe te roepen.

Wat vinden de Amsterdamse scholen hiervan? En mag de gemeente dit eigenlijk doen? Vanavond een reportage. En wethouder Marjolein Moorman is te gast.

Geen subsidie voor dure scholen Amsterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl