Een man sport op zolder nu de sportscholen gesloten zijn vanwege het coronavirus

De uitzending van 19 mei: Leef gezond, voorkom ernstige corona / Aangifte in toeslagenaffaire / Versoepelingen vanaf 1 juni / Museumbezoek op 1.5 meter

Leef gezond, voorkom ernstige corona

Het duurt nog maanden of jaren voordat er een corona-vaccin is. Ondertussen moeten we echt meer werk gaan maken van een gezonde leefstijl, zeggen 1600 Nederlandse artsen, wetenschappers en andere zorgprofessionals. Want fit zijn verkleint de kans op ernstige symptomen en vergroot de kans op snel herstel. "Pak je leefstijl aan op alle facetten. Eet gezonde voeding, beweeg meer, rook niet, matig met alcohol, ontspan en slaap goed. Dat heeft echt effect." Te gast is Liesbeth van Rossum, internist en hoogleraar obesitas Erasmus MC en voorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland.

Leef gezond, voorkom ernstige corona

Versoepelingen vanaf 1 juni

Zoals verwacht heeft premier Mark Rutte op de persconferentie bekendgemaakt dat het aangekondigde versoepelingen per 1 juni doorgaan. Dat is volgens hem verantwoord, gezien de cijfers over de corona-epidemie en het laatste advies van het Outbreak Management Team. Maar het is dan nog belangrijker dat iedereen zich aan de regels houdt, zoals zoveel mogelijk thuis werken, 1,5 meter afstand houden en thuis blijven met klachten. "Een tweede corona-uitbraak is ook heel slecht voor de economie." We praten met Arjan Noorlander in Den Haag.

Versoepelingen vanaf 1 juni

Ministerie doet aangifte in toeslagenaffaire

Het ministerie van Financiën doet aangifte vanwege twee mogelijke misdrijven in de toeslagenaffaire: beroepsmatige discriminatie en knevelarij. Dat laatste is het "vorderen of ontvangen van een betaling terwijl de ambtenaar weet dat die betaling niet verschuldigd is".

De toeslagenaffaire draait om duizenden ouders die door de Belastingdienst ten onrechte van fraude met toeslagen voor kinderopvang zijn beschuldigd. Velen van hen moesten flinke bedragen terugbetalen en kwamen daardoor in de financiële problemen. De aangifte richt zich niet tegen individuen bij de Belastingdienst, maar er worden wel specifieke afdelingen genoemd.

Aangifte tegen de Belastingdienst

Museumbezoek met kijkvakken en eenrichtingsverkeer

Op 1 juni gaan de Nederlandse musea weer open. Achter de schermen wordt hard gewerkt om iedereen zo veilig mogelijk te kunnen ontvangen. Alles op anderhalve meter natuurlijk. De Museumvereniging stelde op verzoek van de overheid een protocol op, maar de vraag is of de nieuwe spelregels ook voor kleinere musea werkbaar zijn. Hoe pakken musea de nieuwe regels aan? We spreken museumdirecteuren en nemen een kijkje achter de schermen.

Kunst kijken op 1.5 meter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl