'Als je echt met hart en ziel ouderen verdedigt, kun je dat doen tot je dood'

Na wekenlang geruzie binnen zijn partij maakte Henk Krol vanochtend bekend te vertrekken bij 50Plus. Het conflict kwam daarmee niet tot een einde: de overgebleven drie Kamerleden noemden Krol een zetelrover en vertrekkend partijvoorzitter Geert Dales dreigde een van die Kamerleden vervolgens te royeren.

Toch "was het zeker geen vervelende dag voor mij", aldus Krol, die vanochtend ook bekendmaakte een nieuwe eigen partij op te richten, samen met Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen. "In de loop van de dag regende het werkelijk e-mailtjes en whatsappjes. De leden stromen met honderden binnen."

In een interview met Nieuwsuur zegt hij zich met zijn Partij voor de Toekomst te blijven inzetten voor ouderen. "Als je echt met hart en ziel bezig bent met een doelgroep verdedigen, dan kun je dat blijven doen tot aan je dood. En reken maar, ik blijf ermee doorgaan."

Nieuwe partij was 'een escape'

Naar eigen zeggen heeft Krol zich tot op het laatste moment ingespannen om de ruzie binnen 50Plus te sussen. Maar binnen 50Plus is niet iedereen overtuigd van zijn goede intenties. Partij-oprichter Jan Nagel wijst erop dat Krol twee weken geleden al de naam van zijn nieuwe partij had geregistreerd. "Dat geeft een hele vervelende bijsmaak."

Krol: "Ja, ik denk dat je altijd moet kijken, als het echt niet meer lukt, heb ik dan ook nog een escape? Vandaar dat ik die naam inderdaad twee weken geleden al geregistreerd heb."

"Ik heb echt oprecht geprobeerd de zaak bij 50Plus nog bij elkaar te krijgen. Maar er zaten mensen tussen die dat iedere keer onmogelijk maakten. Ik ben niet het type dat uit is op ruzie. Ik wil me ver van die ruziemakers houden."

Ik zet me in voor ouderen met alles wat ik in me heb. Als mensen dat niet begrijpen, dan zijn dat mensen die niet weten waar ik mee bezig ben.

Henk Krol

De overgebleven 50Plus-Kamerleden verwijten Krol bovendien zetelroof omdat hij bij zijn vertrek zijn zetel meeneemt en die niet aan 50Plus gunt. Ook Nagel vindt dat Krol "zijn kiezers in de steek heeft gelaten" door te vertrekken.

"Als je aan de ene kant een handtekening zet onder een wet tegen zetelroof en je gaat met een andere zetelrover een nieuwe partij oprichten, dat deugt natuurlijk van geen kant." Nagel verwijst hier naar Van Kooten-Arissen die bij haar vertrek bij de Partij voor de Dieren ook haar zetel meenam.

Krol ontkent zelf stellig dat er sprake is van zetelroof of dat hij zelfs maar een afsplitser is. "Natuurlijk is dat niet zo, als je ziet dat ik een kwart miljoen stemmen kreeg [bij de laatste landelijke verkiezingen, red.]. Ik heb altijd gezegd, dat als iemand z'n zetel heeft verdiend, kan hij natuurlijk helemaal geen afsplitser zijn."

Pensioenpotten

Opmerkelijk is dat op de website van Krols nieuwe partij ouderen niet nadrukkelijk genoemd worden. In de 'basisbeginselen' staat bovenaan "Respectvol omgaan met mensen, dieren, natuur, milieu en klimaat".

Volgens Krol "zal het wel degelijk gaan over ouderen, de site is vanochtend pas in elkaar gedraaid". Hij zegt zich "op de eerste plaats" te blijven inzetten voor ouderen. "Als je kijkt wat er in de Nederlandse pensioenpotten zit, dan is het onzin dat er gekort moet worden. Daar blijf ik, geloof me, keihard voor knokken. Als ik me inzet voor ouderen doe ik dat met alles wat ik in me heb. Als mensen dat niet begrijpen, dan zijn dat mensen die niet weten waar ik mee bezig ben."

Bekijk in deze video het hele interview met Krol in Nieuwsuur:

'Het was zeker geen vervelende dag voor mij'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl