De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen denkt na over een stapsgewijze terugkeer naar het normale leven. Sommige noodmaatregelen tegen het coronavirus zouden na Pasen al voorzichtig kunnen worden versoepeld.
In Duitsland zijn zeker 2100 mensen overleden aan het virus en 108.000 mensen besmet, van wie bijna 20.000 in Noordrijn-Westfalen. Het land heeft de afgelopen dagen kleine successen geboekt in het tegengaan van verdere verspreiding van het virus.
Wetenschappelijk onderzoek essentieel
Bij een besluit tot versoepeling van de maatregelen is onderzoek leidend. Uit de eerste resultaten van een groot wetenschappelijk bevolkingsonderzoek in het epicentrum van de epidemie, in het district Heinsberg, vlak over de grens bij Sittard, blijkt dat veel mensen, net als in Brabant, besmet raakten tijdens carnaval.
Maar de onderzoekers hebben ook vastgesteld dat het percentage mensen dat aan corona sterft veel lager ligt dan gedacht, namelijk rond de 0,3. Terwijl de gerenommeerde John Hopkins Universiteit het internationaal houdt op 1,9 procent.
Ook blijkt dat ongeveer 15 procent van de bevolking in de Duitse regio inmiddels immuun is voor het virus. Een grootschalig onderzoek van de universiteit van Bonn moet tot meer inzicht leiden en kan mogelijk een versoepeling van de maatregelen onderbouwen.
Volgens professor Hendrik Streeck die het onderzoek leidt en direct aan de regering van de deelstaatsregering van Noordrijn-Westfalen rapporteert, is wetenschappelijk onderzoek essentieel voor heel Duitsland én Europa.
"Als we alleen al meer weten over het aantal doden en over de vraag waarom ze stierven, dan kunnen we maatregelen beter op maat maken. Sommige groepen moeten we dan beter beschermen en andere groepen misschien helemaal niet", zegt Streeck.
Licht aan het eind van de tunnel
De Duitse districtsbestuurder Stephan Pusch is blij dat er voor het Duitse epicentrum na zes weken licht gloort aan het einde van de tunnel. "De afgelopen weken waren erg moeilijk voor de inwoners. We werden in Duitsland en ook in Nederland met de nek aangekeken omdat we het epicentrum waren."
Hij is er trots op dat hij een belangrijke bijdrage kan leveren aan de weg uit de crisis. "We hebben hier onderzocht hoe maatregelen werken en dat is ook voor Nederland niet onbelangrijk."
Pusch legt uit dat vooral de grote IC-capaciteit in Duitsland heeft meegeholpen. "We konden mensen snel overplaatsen naar gespecialiseerde ziekenhuizen waar we ze niet alleen beademen maar waar ook het bloed met zuurstof werd verrijkt. Bovendien hebben we vanaf het begin veel getest en mensen snel geïsoleerd. Ook hebben we nooit gebrek gehad aan beschermingsmiddelen zodat personeel, ook in de verpleeghuizen, altijd beschermd was."