NOS Nieuws

De coronacijfers van 9 april: piek in ziekenhuisopnames lijkt voorbij

Het aantal mensen dat door het coronavirus is overleden, is met 148 toegenomen, meldt het RIVM. Dat is nagenoeg gelijk aan gisteren, toen 147 sterfgevallen werden gemeld. Voorzover bekend zijn in Nederland nu 2396 mensen overleden in verband met covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.

NOS

De cijfers die het RIVM elke dag publiceert heeft het instituut gisteren en vandaag doorgekregen van de GGD's. Dat wil niet zeggen dat die mensen ook gisteren en vandaag zijn overleden. Sterker nog: de meesten zijn eerder overleden, maar hun overlijden is gisteren en vandaag pas gemeld aan het RIVM.

Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis ligt of heeft gelegen is met 237 toegenomen tot 7972. Dat is het laagste aantal nieuwe ziekenhuisopnames in ruim twee weken tijd. Het aantal komt niet in de buurt van de meest extreme dagen vorig week, toen er vijf dagen waren dat er meer dan 500 ziekenhuisopnames werden gemeld.

Er liggen minder coronapatiënten in ziekenhuizen dan gisteren. Op gewone ziekenhuisafdelingen liggen nu 2731 patiënten, 34 minder dan gisteren.

Intensive care

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is wel weer iets toegenomen. Vandaag liggen er 9 mensen meer op de intensive care dan gisteren. In totaal zijn er nu 1417 bedden bezet. Gisteren nam het aantal coronapatiënten op de IC's voor het eerst juist af: toen lagen er 16 coronapatiënten minder op de intensive care dan de dag daarvoor. Op die dag lagen er 1424 coronapatiënten op de IC's in Nederland.

NOS

"Het is eigenlijk stabiel", zegt Ernst Kuipers van het coördinatiecentrum. "Als het zo blijft, zitten we nu op de piek". Volgens hem is het onduidelijk hoelang deze "plateaufase" duurt.

Van de 1417 coronapatiënten liggen er 56 in Duitsland op een IC. "Er is discussie over of je patiënten naar Duitsland moet verplaatsen, maar we zien dat er IC's zijn die erg onder druk staan", zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Het is volgens hem te vroeg om patiënten terug te halen uit Duitsland. "Pas als het echt consequent en stabiel daalt, kunnen we dat doen."

Het aantal coronapatiënten op gewone ziekenhuisafdelingen is iets minder dan gisteren: het zijn er nu ongeveer 2731, 34 minder dan gisteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl