Een waarschuwing voor de bezoekers van het Vondelpark in Amsterdam

Zo wordt er in Nederland (en 14 andere landen) over de coronacrisis gedacht

Het overgrote deel van de Nederlanders heeft vertrouwen in de aanpak van de regering in de strijd tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos.

Van de duizend ondervraagden vindt 81 procent dat de overheid goede maatregelen neemt om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook het RIVM en lokale gezondheidsorganisaties krijgen van het overgrote deel van de Nederlanders, meer dan 80 procent, het vertrouwen in hun aanpak.

Ipsos onderzocht het afgelopen weekend hoe Nederlanders aankijken tegen het corona-uitbraak en de verschillende maatregelen die hiervoor worden genomen. Ook in veertien andere landen zijn 1000 inwoners ondervraagd over de aanpak en gevolgen van het virus in hun land.

Afstand houden en grenzen dicht

Uit het onderzoek blijkt dat minder dan de helft (40 procent) van de Nederlanders denkt dat reisbeperkingen en quarantainemaatregelen de verspreiding van het virus kunnen stoppen. In landen als China (61 procent), Canada (59 procent) Italië (57 procent) en Frankrijk (56 procent) is het vertrouwen in social distancing-maatregelen veel hoger.

Percentage inwoners dat denkt dat maatregelen als een verbod op reizen en ‘social isolation’ het virus gaan stoppen

Sjoerd van Heck, onderzoeker bij Ipsos, zegt: "Deze resultaten laten zien waarom sommige landen verregaande maatregelen moeten nemen om het beleid van social distancing af te dwingen: burgers zijn verdeeld over de effectiviteit ervan."

Meer dan de helft van de Nederlanders (58 procent) denkt dat het sluiten van de grenzen een nuttige maatregel is. In de andere landen zijn ze daar nog meer uitgesproken over: in dertien andere landen wil zo'n driekwart (of meer) van de inwoners dat de grenzen dichtgaan.

Inwoners die willen dat de landsgrenzen dicht gaan

Ook zijn de duizend Nederlanders gevraagd naar de gevolgen van het virus voor de eigen gezondheid. De helft van de Nederlanders denkt niet dat het virus ernstige gevolgen zal hebben voor de gezondheid. Een op de drie Nederlanders (36 procent) is het daar niet mee eens en denkt dat het virus juist wel gevolgen heeft.

Inwoners van China, India en Vietnam maken zich veel meer zorgen; daar denkt zo'n driekwart van de ondervraagden dat het virus ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid.

Percentage inwoners dat denkt dat het virus ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid

"Deze resultaten weerspiegelen niet alleen de angst voor het virus, maar ook het vertrouwen in het Nederlandse zorgstelsel", legt Van Heck uit. "Daar waar de gezondheidszorg van lagere kwaliteit is (zoals in India of China), of minder breed toegankelijk is (zoals de Verenigde Staten), maakt men zich meer zorgen over de gezondheidseffecten van het virus."

Economische impact

Vooralsnog zijn de meeste Nederlanders nog niet erg pessimistisch over de economische gevolgen van het virus. Een op de drie Nederlanders (36 procent) denkt dat het virus wel van negatieve invloed zal zijn op hun baan of bedrijf.

Dat aantal is laag vergeleken met andere landen. In Vietnam (66 procent), Italië (63 procent) en India (60 procent) maken veel meer mensen zich zorgen over de economische gevolgen. Ook in Frankrijk en Duitsland zegt meer dan de helft te vrezen voor hun baan of bedrijf.

Percentage inwoners dat denkt dat de uitbraak van het virus serieuze gevolgen zal hebben voor de economie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl