Bij aanmeldcentrum Ter Apel werden eerder deze week asielzoekers weggestuurd

Kabinet vangt nieuwe asielzoekers op in kazerne Defensie vanwege coronavirus

  • Jeroen Stans

    politiek verslaggever

  • Jeroen Stans

    politiek verslaggever

Het kabinet gaat migranten die in Nederland aankloppen voor asiel per direct opvangen in een kazerne van Defensie in het Groningse Zoutkamp. Met dit 'noodonderdak' wil verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol voorkomen dat asielzoekers op straat belanden.

Begin deze week werd de asielprocedure stilgelegd vanwege het coronavirus. Het aanvragen van asiel gaat namelijk, zo schreef het kabinet, "gepaard met een groot aantal contactmomenten met veel personen van verschillende organisaties". Door de strikte maatregelen om het virus te controleren, zou dat niet verantwoord zijn.

In eerste instantie zocht Broekers-Knol naar een gemeente die opvang in tenten of paviljoens wilde aanbieden. Maar daar was weinig animo voor bij burgemeesters.

EU sluit buitengrenzen

In de kazerne in Groningen kunnen 300 mensen worden opgevangen. Asielzoekers die daar onder worden gebracht kunnen de kazerne "niet vrijelijk verlaten", zo meldt de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer.

Het noodonderdak blijft zolang open als noodzakelijk. De afgelopen maanden meldden zich nog enkele honderden migranten per week voor asiel. De verwachting van het ministerie van Justitie en Veiligheid is wel dat dat aantal snel afneemt, omdat de EU de buitengrenzen sluit.

'Dublin' opgeschort

Ook schort het kabinet de Dublinverordening op. Dat betekent in de praktijk dat asielzoekers niet langer worden teruggestuurd naar het land waar ze de Europese Unie zijn binnengekomen. Daarnaast is het uitzetten van uitgeprocedeerden gestaakt, omdat het vliegverkeer bijna helemaal platligt. Asielzoekers die Nederland moeten verlaten worden daarom opgevangen in een asielzoekerscentrum.

Deze noodmaatregelen worden genomen terwijl de asielopvang al op de rand van een nieuwe crisis staat. Het COA heeft in totaal ruim 27 duizend bedden beschikbaar om asielzoekers op te vangen. Maar er zijn met spoed vijfduizend extra bedden nodig. Bovendien staan ook vijfduizend bestaande bedden op de tocht. Met tien gemeenten loopt het contract over opvang van asielzoekers binnenkort af.

Om de dreigende crisis in de asielopvang te ondervangen werden in Goes en Leeuwarden evenementenhallen omgebouwd tot noodopvang. Maar die gingen uiteindelijk niet open vanwege de verspreiding van het coronavirus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl