NOS Nieuws

Asielzoekers toch weggestuurd bij aanmeldcentrum Ter Apel

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben zich de afgelopen dag nieuwe asielzoekers gemeld, ondanks het besluit van het kabinet om sinds maandag geen nieuwe asielzoekers meer op te vangen en in procedure te nemen. Verschillende mensen werden weggestuurd. Eerder was toegezegd dat zij toch zouden worden opgevangen, in afwachting van een noodopvanglocatie.

In de loop van de dag is dat beleid veranderd en konden de weggestuurde asielzoekers terugkomen voor nachtopvang. Het zou gaan om twintig mensen.

Sinds maandag kunnen nieuwe asielzoekers geen asiel meer aanvragen in Nederland. Zij kunnen dus ook niet meer terecht in het landelijke aanmeldcentrum in de provincie Groningen. Het is een van de maatregelen die het kabinet neemt om verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. Broekers-Knol wil met het beleid voorkomen dat asielzoekers het virus binnenbrengen in de opvang.

Kritiek

Op het besluit kwam kritiek uit de Tweede Kamer en van gemeenten met zogeheten bed-bad-brood-locaties voor vreemdelingen zonder geldige verblijfspapieren. Asielzoekers die zich bij de poort melden zouden toch in Ter Apel terechtkunnen, tot er een tijdelijke noodopvang locatie beschikbaar is. Die moet er zo snel mogelijk komen.

Er wordt momenteel naarstig gezocht naar een gemeente die bereid is ruimte te bieden voor zo'n locatie. Daar zouden dan op korte termijn tenten of paviljoens moeten komen.

Weggestuurd

Bij het aanmeldcentrum arriveerde vandaag onder anderen een jong stel uit Bangladesh. Zij wilden asiel aanvragen en kregen te horen dat ze over zes weken terug moeten komen:

Asielzoekers weggestuurd bij aanmeldcentrum Ter Apel

Ook iemand uit Albanië werd per ommegaande weer weggestuurd.

Bij de noodopvang voor vreemdelingen in Emmen merkten ze dat de deur in Ter Apel op slot zat. Voorzitter John van Tilborg van hulporganisatie Inlia laat weten dat tot zijn verbazing mensen zich bij de balie van deze bed-bad-brood-locatie meldden met de mededeling dat ze in Ter Apel waren weggestuurd.

Later kregen die mensen te horen dat ze wel een bed kunnen krijgen in Ter Apel, zodat ze niet op straat hoeven te slapen. Ook de gemeente Emmen trok aan de bel bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Veiligheid

Ook een buschauffeur van Rental Tours merkt dat mensen die in zijn bus stappen zijn weggestuurd. Sommige mensen reageren boos. Hij voelt zich niet onveilig. "Op het station in Emmen staan beveiligers die ingrijpen als het nodig is", aldus buschauffeur Berend Jan Brouwers.

Het COA, verantwoordelijk voor de asielopvang, zegt in een reactie dat het niet de bedoeling is dat mensen worden heengezonden. Volgens woordvoerder Werner van Bastelaar kan het wel zijn dat mensen er zelf voor kozen om weg te gaan, omdat de IND hun asielverzoek niet in behandeling neemt. Er zijn inmiddels ook afspraken gemaakt dat de mensen in Ter Apel opgevangen worden tot er een noodopvang locatie is gevonden.

Morgen duidelijkheid

Het is nog niet bekend waar de tijdelijke opvanglocatie moet komen. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, zei dinsdagochtend tegen RTV Noord geen noodopvang in zijn gemeente te willen. Er is in Ter Apel al lange tijd veel onvrede over de overlast van asielzoekers, voornamelijk uit veilige landen.

De voorzitter van de veiligheidsregio, de Groningse burgemeester Koen Schuiling, heeft aan RTV Noord laten weten dat er geen noodopvang in Ter Apel komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl