Aangepast

Vooral 50-minners op de IC: 'Die gaan bij griep ook het hardst onderuit'

De meeste coronapatiënten die op een Intensive Care (IC) liggen in Nederland, zijn jonger dan 50 jaar. Dat zegt de Vereniging voor Intensive Care. Dit terwijl juist ouderen met een slechte gezondheid het meest kwetsbaar zijn. "Het zijn vooral 80-plussers die aan corona zijn overleden, maar de mensen die bij ons aan de beademing liggen zijn vooral onder de 50", zegt voorzitter Diederik Gommers.

Dit valt volgens Gommers voor een deel te verklaren. "De maatregelen die we in Nederland nu genomen hebben, beschermen juist die groep kwetsbare ouderen. En we zien het ook met de griep; mensen onder de 50 gaan het hardst onderuit."

Daarnaast kiezen ouderen er vaker voor om helemaal niet op de IC behandeld te worden, zegt intensivist Iwan van der Horst. "In Nederland hebben we daar een veel opener gesprek over dan bijvoorbeeld in Italië. Net als dat mensen op een gegeven moment zeggen 'ik wil geen kasplantje zijn', zeggen sommigen nu 'die IC hoeft van mij niet meer'."

Maar het blijft lastig te zeggen waarom het virus "bij de één wel ontspoort en bij de ander niet", zegt Gommers. Dat erkent ook Van der Horst: "Het is iets aan de ziekte zelf dat je als 40- of 50-jarige er zo ziek van kan worden." Er is nog te weinig onderzoek gedaan om te zeggen wat dat precies is. "Ik wil mensen niet vals banger maken, maar ook niet vals informeren."

'We zijn nog in control'

Vooralsnog hebben IC-afdelingen in Nederland genoeg ruimte om alle patiënten te behandelen. Maandag voorspelde Gommers dat er dit weekend rond de honderd coronapatiënten op de Nederlandse IC's liggen. Die prognose komt niet helemaal uit, verwacht hij nu.

"Als je rekent dat tien procent van de corona-besmetttingen op de IC terechtkomt, dan zou je dit weekend uitkomen op 80 tot 120 patiënten met corona op de IC. Met 50 zitten we daar nu nog ruim onder."

De IC-afdelingen "hebben nog nooit een virusuitbraak in deze mate meegemaakt", maar zijn nog "in control", zegt Gommers. In totaal zijn er 1150 IC-bedden in Nederland. "We zijn nog lang niet bij de situatie dat al die bedden vol liggen en we moeten kiezen wie we gaan behandelen."

In Noord-Brabant liggen in sommige ziekenhuizen acht tot tien coronapatiënten op de IC, weet Gommers. Maar ook daar kunnen ze het aantal patiënten voorlopig nog aan door ze in de regio over ziekenhuizen te verdelen. "En je merkt dat boven de rivieren de ziekenhuizen genoeg tijd hebben om zich voor te bereiden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl