Mensen worden getest op het coronavirus

'Laat alle ziekenhuizen verplicht testen op corona'

Enkele ziekenhuizen hebben besloten alle patiënten die zich melden met luchtwegklachten, in navolging van het RIVM-advies, te testen op het coronavirus. Andere ziekenhuizen doen dat (nog) niet. Het RIVM-advies is namelijk niet verplicht.

Het aantal coronapatiënten neemt nog steeds toe en al in drie ziekenhuizen gingen afdelingen tijdelijk dicht vanwege het besmettingsrisico na de opname van een coronapatiënt. Niet van alle coronagevallen is herleid waar de besmetting vandaan komt.

Afdelingen dicht

Ook vandaag bleek dat een coronageval in een ziekenhuis in Eindhoven niet meteen werd herkend. Voordat de man in isolatie werd geplaatst, heeft hij op drie verschillende afdelingen gelegen. Medewerkers op de betrokken afdelingen die klachten hebben, worden getest op het coronavirus.

Jan Kluytmans, arts-microbioloog bij het Amphia Ziekenhuis in Breda, pleit voor een coronatest voor alle patiënten met griepverschijnselen. "De gevolgen van een sluiting zijn heel groot. We willen er alles aan doen om veilige zorg te geven. Vandaar testen wij alle mensen met luchtwegklachten."

In het Amphia Ziekenhuis ging het om 160 mensen met klachten. Daarvan werd niemand positief bevonden.

Niet alle ziekenhuizen testen mensen met klachten op corona

Voor ziekenhuizen geldt verplicht testen nu nog alleen voor mensen uit risicogebieden. Als het testen verplicht wordt, moet de capaciteit van laboratoria omhoog.

Het RIVM wil daarom dat alle ziekenhuizen in Nederland in hun laboratorium gaan testen op het virus. Op dit moment gebeurt dat slechts in veertien laboratoria.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl