NOS Nieuws Regionaal nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

RIVM verlaagt aantal besmettingen, overheidsadvies: reis niet naar Noord-Italië

 • Het RIVM heeft het totaal aantal besmettingen in Nederland verlaagd van 24 naar 23. Een kind in Diemen blijkt de ziekte toch niet te hebben.
 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar Noord-Italië te reizen als dat noodzakelijk is.
 • Wereldwijd ligt het aantal besmettingen op ruim 90.000. Van deze patiënten is minstens de helft hersteld, zeker 3117 mensen zijn overleden.
 • De G7-landen staan klaar om in actie te komen om de financiële gevolgen te beperken. De Fed heeft de rente met een half procentpunt verlaagd.
 • In dit artikel lees je waarom er meer aandacht is voor het coronavirus dan voor griep. Bekijk ook onze coronakaart, explainer en krijg antwoord op je vragen in de collectie.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten nu dit liveblog. Volg al het nieuws over het coronavirus via de reguliere berichtgeving op onze site en app.

 • Techreuzen schrappen evenementen

  Na Facebook heeft ook Google een streep gezet door de jaarlijkse ontwikkelaarsbijeenkomst. Die conferentie trekt normaal gesproken duizenden softwareontwikkelaars uit de hele wereld. Het evenement zou dit jaar plaatsvinden van 12 tot en met 14 mei, in de buurt van het hoofdkantoor van Google in Californië. Zowel de conferentie van Google als die van Facebook gaan op kleinere schaal wel door, maar dan alleen online.

 • Vietnam bestrijdt coronavirus met liedje

  Een voorlichtingsfilmpje van de Vietnamese overheid is een hit in het communistische land. Op het deuntje van een recent popnummer van twee Vietnamese zangers worden luisteraars opgeroepen om "het virus terug te dringen... Corona, Corona".

  Het filmpje is sinds 22 februari al een half miljoen keer bekeken op YouTube.

  Op de populaire app TikTok gebruiken Vietnamese jongeren het liedje om op te dansen en te laten zien hoe je grondig je handen wast:

 • Macron legt beslag op mondkapjes

  De Franse president Macron laat beslag leggen op de voorraden en de productie van mondkapjes. Het gaat om enkele tientallen miljoenen kapjes die al verspreid zijn over apotheken in het land, en om mondkapjes die nog geleverd moeten worden. Volgens Macron moeten die vanaf nu alleen beschikbaar worden gesteld aan artsen, zorgverleners en mensen die besmet zijn.

  Hij reageert daarmee op verhalen in de media over Fransen die massaal mondkapjes inslaan vanwege het coronavirus. De afgelopen dagen werden ook meer dan 8000 exemplaren gestolen uit ziekenhuizen.

  In Frankrijk zijn inmiddels meer dan 200 mensen besmet. Vier patiënten overleden aan het virus.

 • Eerste coronadode in Spanje

  Tests hebben uitgewezen dat een man uit de Spaanse regio Valencia is overleden aan het coronavirus. Het is de eerste dode in Spanje sinds de uitbraak van het virus in het land, zegt een lokale gezondheidsfunctionaris. De man overleed op 13 februari.

  Het aantal besmettingsgevallen in Spanje ligt momenteel boven de honderd.

 • Vindicat-leden blijven in skigebied Noord-Italië

  Zo'n 900 leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat blijven vooralsnog in het Noord-Italiaanse Sestriere op wintersport. Het reisadvies voor Noord-Italië is dinsdagavond aangescherpt door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Volgens rector Floris Hamann van Vindicat is in Sestriere, dat dicht bij de Franse grens ligt, weinig te merken van de hectiek rondom het virus. 'Wij hebben dagelijks contact met de GGD, het RIVM en Buitenlandse Zaken. Pas als zij ons melden dat de situatie onveilig wordt, vertrekken we', zegt hij tegen RTV Noord.

  De Vindicat-leden verblijven sinds zaterdag in het skigebied en zijn van plan om komende zaterdag weer naar Nederland te reizen. Eenmaal thuis kunnen ze een brief verwachten van de GGD. Daarin staan instructies om mogelijke verspreiding van het virus tegen te gaan.

 • IMF schrapt fysieke voorjaarsbijeenkomst

  Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank houden hun voorjaarsbijeenkomst dit jaar online. Het evenement zou in Washington D.C. plaatsvinden, maar vanwege het coronavirus vindt de organisatie het verstandiger om alleen digitaal bijeen te komen. Normaal gesproken komen er zo'n 10.000 politici, hoofden van centrale banken, ambtenaren, journalisten en zakenlieden op de vergadering af. Ook Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, en minister Hoekstra van Financiën zijn doorgaans bij de bijeenkomst.

 • Waarom een aangepast reisadvies voor Noord-Italië?

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Zo'n reisadvies komt bijna niet voor in zo'n land in Europa'
 • 'Zelfgekochte corona-thuistests zeggen niets'

  Sommige mensen zijn op zoek naar thuistesten voor het coronavirus, meldt Editie NL. Zo is de 'Testjezelf Pre-Pet Coronavirus Test' online uitverkocht. Maar die test is bedoeld voor dieren, niet voor mensen.

  Herman Egberink, viroloog in de diergeneeskunde, zegt tegen verslaggevers van het tv-programma dat hij dit soort thuistests afraadt. Ze zijn nadrukkelijk niet geschikt om mensen te testen, en bovendien niet gemaakt om het nieuwe coronavirus vast te stellen bij honden en katten.

  "Er bestaan verschillende coronavirussen. En de virussen die bij een hond en kat voorkomen zijn totaal anders dan het virus dat bij de mens voorkomt." Dit soort testen afnemen levert volgens Egberink daarom weinig op. "Waarschijnlijk blijft de test negatief, zelfs al ben je besmet. En als hij wel positief is, zegt dat eigenlijk niets."

 • Coronapatiënt in Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk

  Een patiënt in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft het coronavirus. Eerder vandaag werd al een opnamestop ingesteld voor de intensive care van het ziekenhuis, omdat een vrouw uit Wijk aan Zee één keer positief testte op het coronavirus. Na een tweede positieve test is het virus bij haar vastgesteld, schrijft NH Nieuws.

  De vrouw verblijft sinds 28 februari in het ziekenhuis. Op dit moment ligt ze in quarantaine. Het ziekenhuis besluit morgen na overleg met de GGD of de intensive care weer patiënten kan opnemen.

  De officiële telling van het RIVM staat voorlopig nog op 23 coronapatiënten.

 • Spaanse sportwedstrijden zonder publiek

  Een aantal voetbal- en basketbalwedstrijden in Spanje waar veel publiek op af komt wordt vanwege het coronavirus achter gesloten deuren gespeeld. Het gaat onder meer om de Champions League-wedstrijd tussen Valencia en Atalanta op 10 maart.

  Op last van de Spaanse regering worden ook alle medische congressen en cursussen afgelast. "We hebben onze medische professionals in goede gezondheid nodig", zei de Spaanse minister voor Gezondheidszorg vanmiddag op een persconferentie.

  Over een grote demonstratie in Madrid op Internationale Vrouwendag (8 maart) wordt koortsachtig overleg gevoerd. "Het is de vraag of dat wel door kan gaan. Vorig jaar kwamen er zo'n 350.000 mensen op af", zegt NOS-correspondent Rop Zoutberg.

 • Minister Bruins niet naar Indonesië

  Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, gaat volgende week niet mee op staatsbezoek naar Indonesië. Hij blijft in Nederland om de strijd tegen het coronavirus in goede banen te leiden, laat zijn ministerie weten.

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn nog wel van plan om af te reizen naar Indonesië. Dat in Jakarta de eerste mensen met het coronavirus zijn opgenomen in het ziekenhuis heeft daar volgens de Rijksvoorlichtingsdienst geen verandering in gebracht. Tegelijk met het koningspaar gaat een omvangrijke handelsmissie naar Indonesië, vergezeld van een aantal ministers. Enkele bedrijven en topmannen hebben de reis wel afgezegd.

 • RIVM: 'mogelijk patiënten spreiden over Nederland'

  Om te voorkomen dat de gezondheidszorg overbelast raakt, moeten patiënten met het coronavirus misschien wel over Nederland verspreid worden. Dat zei Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, vandaag tegen Tweede Kamerleden. De spreiding van patiënten is nu nog niet aan de orde, maar kan van belang zijn als het aantal besmettingen stijgt.

  Het RIVM wil ook dat alle ziekenhuizen in Nederland in hun laboratorium gaan testen op het virus. Op dit moment gebeurt dat nog in veertien laboratoria.

 • Reisadvies: ga niet op vakantie naar Noord-Italië

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft per direct het reisadvies voor Noord-Italië aangepast. Nederlanders moeten daar alleen nog naartoe reizen als dat noodzakelijk is, dus niet voor vakanties.

  Tot nu toe had het grootste deel van Noord-Italië de kleurcode geel. Dat wordt nu gewijzigd in oranje. Het verscherpte advies geldt voor de Aosta-vallei, Piemont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië. In het gebied liggen veel wintersportoorden, maar ook grote steden als Milaan, Turijn, Genua en Venetië.

 • Beurzen reageren wisselend

  De AEX-index is vandaag bijna 1,5 procent hoger gesloten. Ook in de rest van Europa zijn de beurzen in het groen geëindigd, tussen 0,5 en 1 procent.

  Beleggers waren eerder op de dag nog aanzienlijk positiever gestemd: op het hoogtepunt stond de AEX-index ruim 3,5 procent in de plus, maar de piek was van korte duur. In de Verenigde Staten opende de Dow Jones-index lager, maar na bekendmaking van de renteverlaging door de Fed schoot de index in korte tijd 700 punten omhoog. Toch verdampten de koerswinsten daarna weer. De Down Jones-index keerde terug naar rode cijfers en daar reageerden de Europese beurzen ook weer op met koersdalingen.

  Gisteren schoot de Dow Jones nog met 5 procent omhoog. In vergelijking daarmee is de winst van de AEX vandaag beperkt. Maar volgens beursexpert Corné van Zeijl moeten we niet vergeten dat de Dow Jones eerder juist veel harder wegzakte, terwijl het coronavirus in de VS nog niet wijdverspreid is. "De Europese beurzen hoeven in die zin dus minder te herstellen dan in de Verenigde Staten."

  De bewegingen op de beurs hoeven volgens Van Zeijl niet per se tot grote zorgen te leiden. "We weten vrij zeker dat het virus een tijdelijk probleem is, dus we hoeven ons niet zoveel zorgen te maken. De beurzen zullen na het virus waarschijnlijk weer omhoog springen."