Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (midden) nadat hij racistisch werd toegezongen

'Soms zeggen ze hardop dat ze 'apen' geen hand willen geven'

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

Voetbalwedstrijden van prof- en amateurclubs zijn dit weekend begonnen met een minuut niet spelen. Een uniek gebaar in reactie op het racisme een week geleden tijdens de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior. Voetballer Mendes Moreira van Excelsior verliet toen het veld nadat hij doelwit werd van racistische leuzen van aanhangers van FC Den Bosch.

Het beeld van Moreira die het veld verliet en de scheidsrechter die het spel staakte, heeft veel los gemaakt. Ook buiten het profvoetbal. Dat is ook te merken als we op bezoek gaan bij de Amsterdamse club Zeeburgia. De club is een kweekvijver voor profclubs in Nederland en kent een groot en gekleurd spelersbestand. Zeeburgia zette gisteren een statement online waarin ze, een week na het incident, aandacht vragen voor het niet aflatende racisme langs de amateurvelden.

Volgens voorzitter Marianne van Leeuwen gebeurt het wekelijks dat haar spelers bij uitwedstrijden buiten de Randstad worden uitgescholden voor Zwarte Piet of erger. "Ik maak ook mee dat tegenspelers onze spelers geen hand geven omdat ze, zo zeggen ze hardop, 'apen' geen hand willen geven. En laatst stond ik naast een moeder van een club waar we tegen speelden die tegen haar jonge kind zei: 'ze staan nu wel voor, maar later komen ze gewoon weer mijn ramen lappen.'"

Nieuwsuur ging kijken wat spelers van Zeeburgia meemaken. Kijk hier de reportage.

Racimse op de voetbalvelden

Zeeburgia vind dat de KNVB wel wat meer mag doen om amateurclubs te steunen bij het uitroeien van het fenomeen. Roger Karamat Ali, hoofd operationele zaken van Zeeburgia, geeft spelers weerbaarheidstraining. Maar volgens hem zouden zwaardere straffen ook op zijn plaats zijn en mag de KNVB zich nog duidelijker uitlaten dan tot nu toe.

Zijn spelers hebben intussen goed naar hem geluisterd. Ze laten merken dat ze erboven staan en dat ze zich niet laten provoceren. Maar dat het een alledaags euvel is, het racisme op en rond de amateurvelden, dat is volgens de spelers en bestuur van Zeeburgia een feit. Marianne van Leeuwen: "Onze leden hebben na het incident bij FC Den Bosch-Excelsior laten weten dat we als club een statement moeten maken. Dat hebben we gedaan en we hopen dat alle amateurclubs het voorbeeld volgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl