NOS VoetbalAangepast

Statement Oranje en KNVB-baas tegen racisme: 'Mijn handen jeuken'

De spelers van het Nederlands elftal hebben een gezamenlijk statement gemaakt tegen racisme.

Op social media verspreidde de KNVB een foto waarop de spelers van Oranje met hun armen uitgestrekt in een kring staan. "Enough is enough, stop racism", staat eronder: genoeg is genoeg, stop racisme.

De spelers van het Nederlands elftal, samen goed voor miljoenen volgers, verspreidden de afbeelding ook via hun eigen socialmediakanalen.

KNVB-baas Gudde wil meldingsplicht

Twee uur voor de aftrap van het EK-kwalificatieduel met Estland sprak ook Eric Gudde, directeur betaald voetbal bij de KNVB, zich uit tegen racisme. "We moeten echt tot actie overgaan. Mijn handen jeuken."

Hij ging verder: "Clubs moeten strak zijn in de stadionverboden. Je moet het hard spelen met puntenaftrek en geldboetes, maar dat blijkt niet voldoende te zijn. Er moet ook in het strafrechtelijke vervolg actie komen met meldingsplichten."

Ook KNVB-baas Gudde fel tegen racisme: 'Mijn handen jeuken'

International Georginio Wijnaldum sprak zich maandag bij de persconferentie van het Nederlands elftal ook al duidelijk uit tegen racisme.

Dat deed hij naar aanleiding van de gebeurtenissen afgelopen zondag bij FC Den Bosch, waar aanvaller Ahmad Mendes Moreira van Excelsior racistisch bejegend werd door een deel van de aanhang van de thuisclub.

Wijnaldum geschokt door racisme: 'Ik zou weglopen en niet meer terugkomen'

"Ik was van het veld gelopen en niet meer teruggekomen. Het is genoeg geweest", zei Wijnaldum. Ook bondscoach Ronald Koeman liet zich in gelijke bewoordingen uit. "We denken er allemaal zo over, maar niemand doet het."

Aanvaller Memphis Depay sprak zondag meteen na de wedstrijd via Twitter al zijn afschuw uit over het incident. "Wat gaan we hieraan doen, KNVB en UEFA, met het EK in aantocht?", schreef hij.

Het Nederlands elftal speelt vanavond de laatste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland in de Johan Cruijff Arena. Het duel begint om 20.45 uur en is live te volgen via NPO 3, NPO Radio 1, NOS.nl en via de NOS-app.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl