Belgische boeren

Balende boeren aan de grens: de stikstof uit België komt zo overwaaien

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

België gaat veel soepeler om met de bescherming van natuur tegen stikstofvervuiling dan Nederland: er is geen bouwstop en boeren kunnen er naar hartelust uitbreiden. Het voelt voor Nederlandse boeren net over de grens als erg oneerlijk.

"De grens heeft ook ooit voordelen gebracht, daar moeten we ook heel eerlijk over zijn, maar op dit moment zijn de verschillen enorm groot." Boer Jan Bruurs kijkt met enige afgunst over de grens in de richting van het Turnhouts Vennengebied, in de provincie Antwerpen. Daar mag zijn Belgische collega namelijk wat hij niet kan. "Die mag een nieuwe stal bouwen."

Het natuurgebied aan de andere kant van de grens is een van de grotere in Vlaanderen. Met tientallen beschermde planten en vogels, slechts een paar kilometer van de Nederlandse grens en met hetzelfde stikstofprobleem. "De hoeveelheid stikstof in België zit op hetzelfde niveau als in Nederland; 22 á 23 kilogram stikstof per hectare per jaar", zegt Stan Geyssen van vrijwilligersvereniging Natuurpunt.

Ik denk dat de regeling in Vlaanderen op termijn moeilijk houdbaar is

Peter de Smedt, advcoaat

Geyssen wijst naar een Belgische kippenboerderij die een vergunning kreeg om uit te breiden. "Dan komt hier een verdubbeling van het aantal kippen. Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat je zo dicht bij een natuurgebied, alsmaar vergunningen blijft verlenen."

De Vlaamse boeren willen niet met ons praten. Ook de Vlaamse boerenbond reageert niet. Ze kijken ongetwijfeld bezorgd naar Nederland. Want Vlaamse natuurgebieden vallen, net als de Nederlandse, onder Europese bescherming, En dus zijn er juristen die met de Nederlandse stikstof-uitspraak in de hand, hopen dat ook Vlaamse rechters rigoureuze maatregelen opleggen.

"Ik denk dat de regeling in Vlaanderen op termijn moeilijk houdbaar is", zegt de Vlaamse advocaat Peter de Smedt. "Die zaken in Nederland hebben invloed op Vlaanderen. De principes, ook al is de regelgeving of de aanpak verschillend, zijn [...] met wellicht wat aanpassingen ook van toepassing op het Vlaamse landsgedeelte."

Het kan volgens De Smedt nog wel even op zich laten wachten. "Nog twee jaar lang kan hier gewoon stikstof worden uitgestoten over die natuurgebieden. Tenzij dat er een uitspraak vroeger zou komen, maar dat zou mij verwonderen op basis van de procedures die momenteel lopende zijn."

Brabantse boeren zijn jaloers op hun Belgische buren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl