Sebastiaan Wolswinkel - PvdD

Omstreden PvdD-voorzitter: Het is geen coup, ik wil discussie

  • Jeroen Stans en Nynke de Zoeten

  • Jeroen Stans en Nynke de Zoeten

"Het is wel lastig, ja. Het is niet een normaal voorzitterschap." Voorzitter Sebastiaan Wolswinkel van de Partij voor de Dieren reageert vanavond in Nieuwsuur op de ontstane strubbelingen binnen de partij. Wolswinkel wil een discussie over de koers. "Zijn er manieren om nog meer te bereiken en is de houding die we hebben ook in de toekomst het meest effectief?"

Het partijkader is zeer gepikeerd dat Wolswinkel dit überhaupt aan de orde stelt. "Ze hebben zich blijkbaar aangepraat dat ik een coup heb gepleegd."

Wolswinkel werd in maart onverwacht tot voorzitter gekozen, boven de kandidaat die door de partij was voorgedragen. Na het opstappen van Femke Merel Kooten uit de fractie, pleitte hij al voor een open discussie. Nu Marianne Thieme vertrekt als partijleider doorbreekt hij het stilzwijgen dat hem door zijn bestuursgenoten is opgelegd.

Focus

Niko Koffeman, senator en mede-oprichter van de partij, vindt de wijze waarop Wolswinkel de partij in het nieuws brengt schadelijk. "Dit gaat niet over dieren, maar over hem. Het is een jong iemand die vragen heeft. Maar een vraag stellen, betekent niet dat er een koerswijziging moet komen." Ook Marianne Thieme vindt het "totaal geen tijd" voor een nieuwe koers.

De nieuwe fractievoorzitter Esther Ouwehand sluit zich daarbij aan. "Dat er in de media een discussie komt over de koers, wat geen weerspiegeling is van wat de leden hebben vastgesteld, doet de partij geen goed." Zij vindt dat de partij focus moet houden op dieren, natuur en milieu. De partij heeft geen tijd om zich met andere zaken bezig te houden, daar zijn andere partijen voor.

Wolswinkel: Er moet dialoog kunnen komen

Wolswinkel gaat nog een stap verder. Hij vindt dat de partij ook serieus moet nadenken over samenwerking in een coalitie. "Ik denk dat de PvdD één van de makkelijkste partijen is om mee samen te werken. We zijn heel duidelijk en doen niet aan machtsspelletjes."

Wolswinkel vindt wel dat andere partijen dan een stuk richting zijn partij moeten opschuiven. Tot nu toe bestuurt de PvdD nergens mee, en anderen binnen de partij zien het er voorlopig ook niet van komen.

Joop de Jonge is fractievoorzitter in Buren, waar nu net een nieuw college gevormd moet worden. Hij ziet daar geen rol voor zijn partij. "Over jacht is het lastig compromissen sluiten. Een dier is dood of niet, dus daar is weinig compromis." De Jonge heeft op Wolswinkel gestemd want hij vindt dat het bestuur moet openstaan voor nieuw bloed. Maar nu is hij kritisch. "Hij moet zichzelf afvragen of hij effectief bezig is. Hij moet inzien dat het niet de juiste manier is."

De meeste fractievoorzitters staan voluit achter het huidige beleid van de partij. De discussie over klimaat en biodiversiteit laat zien hoe belangrijk die koers is, vinden zij. De Amsterdamse fractievoorzitter Johnas van Lammeren vindt de hele discussie over verbreding onzinnig. Ook bij de lokale partijleiders worden de aanvallen op de voorzitter snel persoonlijk.

Maaike Moulijn uit Apeldoorn zegt: "Ik vind het ook de rol van een voorzitter om te weten of er iets speelt. Maar dit speelt verder helemaal niet in de partij." De Rotterdamse fractievoorzitter Ruud van der Velden zit ook in het landelijke bestuur. Over zijn collega Wolswinkel: "Ik denk dat hij eerst eens het verkiezingsprogramma moet lezen, dat begrijpt hij kennelijk zelf niet."

Opgetrommeld

Leonie Vestering van de fractie Almere belt er nog speciaal voor terug; er moet haar iets van het hart. "De voorzitter misbruikt zijn positie en is zelf alles behalve democratisch." Vestering herkent zijn zorgen totaal niet. "Hij is gekozen omdat hij mensen heeft opgebeld en opgetrommeld om op hem te stemmen en vervolgens misbruikt hij zijn positie", zegt ze.

Maar Wolswinkel zet door en wil de partij democratischer en transparanter maken. Dat blijft hij doen tot de leden hem wegsturen. "Op congressen kunnen leden aangeven als ze geen vertrouwen meer in me hebben. Dat recht hebben ze, en ik zou ook niet willen dat ze dat niet hebben."

Kijk hier de gesprekken die Nieuwsuur voerde met Wolswinkel en andere partijprominenten:

'Dit gaat niet over dieren, maar over hem'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl