NOS NieuwsAangepast

Hoofd jongerenbeweging PvdD (24) verrassend nieuwe partijvoorzitter

Op het voorjaarscongres van de Partij voor de Dieren in Bussum is de 24-jarige Sebastiaan Wolswinkel met een krappe meerderheid als partijvoorzitter gekozen. Hij volgt Floriske van Leeuwen op, die niet meer herkiesbaar was.

Het bestuur had secretaris Elze Boshart voorgedragen als nieuwe voorzitter. Zij was een van de oprichters van de partij, maar ze moest het afleggen tegen outsider Wolswinkel. Hij was de afgelopen drie jaar voorzitter van PINK!, de jongerenorganisatie van de PvdD. Boshart kreeg 269 stemmen, Wolswinkel 281.

"Het was een verrassing", zegt verslaggever Hans Andringa. "Maar nadat ze hun toespraken hadden gehouden, kon je het ook wel een klein beetje zien aankomen. Wolswinkel kwam veel energieker, dynamischer over op de zaal dan de kandidaat van het bestuur. Boshart heeft natuurlijk veel meer ervaring, maar dat werkte eerder tegen haar. Ze kwam minder geïnspireerd over en de zaal was op zoek naar verjonging en vernieuwing."

"Bestuurders zijn nog niet heel enthousiast over Wolswinkel", voegt Andringa toe. "Ze zeggen dat hij weinig ervaring heeft."

Vreemde eend

Wolswinkel is veganist en heeft een achtergrond als wiskundedocent en IT-consultant. Ook studeerde hij enige tijd sterrenkunde en schreef hij onder een pseudoniem een roman. "Ik wil mezelf uitdagen om een homo universalis te worden", zegt Wolswinkel. Vorig jaar trok hij de aandacht met zijn pleidooi voor een verbod op jongensbesnijdenis.

Volgens Wolswinkel blijft zijn tegenkandidaat Boshart actief als secretaris in het bestuur. Hij erkent dat hij in het bestuur misschien een vreemde eend in de bijt is, maar ziet dat niet als een bezwaar. "Wij zijn de Partij voor de Dieren, dus dan houd je ook van vreemde eenden."

Wolswinkel denkt dat hij in beginsel dezelfde plannen met de partij heeft als Boshart, maar dat hij die sneller wil verwezenlijken.

'Het nieuwe normaal'

Op het congres, de aftrap voor de Europese Parlementsverkiezingen, hield fractievoorzitter Marianne Thieme een optimistisch verhaal over de groei van de partij. Volgens haar worden de ideeën van de PvdD steeds vaker overgenomen door andere partijen. "Wat eerst als radicaal werd gezien, is steeds meer het nieuwe normaal aan het worden."

Ze wil andere partijen "aanjagen om keuzes te maken op grond van mededogen en duurzaamheid". Thieme noemde daarbij Forum voor Democratie. "Het is een jonge partij met niet-uitgekristalliseerde opvattingen over een groot aantal onderwerpen. En hun leider is van de grote woorden en de nogal losse omgang met feiten."

Cliteur of Bleker?

De fractievoorzitter vraagt zich af of de standpunten van FvD op het gebied van dieren, natuur en milieu meer richting die van rechtsfilosoof en dierenbeschermer Paul Cliteur zullen gaan, nummer 2 op de lijst voor de Eerste Kamer, of die van CDA'er Henk Bleker, "die ook in de omgeving van die partij is gesignaleerd".

Thieme had het ook over GroenLinks. "Het gevaar is natuurlijk levensgroot dat GroenLinks dit onduurzame kabinet gaat gedogen terwijl echte maatregelen uitblijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl