ANP
NOS NieuwsAangepast

Kamerlid stapt uit Partij voor de Dieren en gaat alleen verder

De vijfkoppige fractie van Partij voor de Dieren verliest een van haar zetels in de Tweede Kamer. Kamerlid Femke Merel van Kooten stapt uit de partij. Ze zegt dat er sprake is van een versmalling in plaats van een verbreding binnen de PvdD. Ze wil niet alleen opkomen voor dieren, maar ook voor het milieu en mensen.

Van Kooten vindt dat ze daarom niet langer Kamerlid voor de partij kan zijn. Wel behoudt ze haar zetel; ze gaat verder als onafhankelijk Tweede Kamerlid.

Volgens Van Kooten heeft ze in de PvdD haar ongenoegen uitgesproken. "Het heeft me voor een dilemma geplaatst. Als ik hier niet in mee kan gaan, moet ik dan opstappen? Maar hoe lost dat het probleem op voor de kiezer die op PvdD gestemd heeft vanwege het brede gedachtegoed, en die mijn bijdragen in de debatten waardeerde?", schrijft ze op Facebook.

Verrast

De Partij voor de Dieren betreurt het dat Van Kooten is opgestapt. "PvdD is onaangenaam verrast dat Van Kooten-Arissen de zetel niet teruggeeft, maar ervoor kiest deze mee te nemen en verder te gaan als eenmansfractie", staat in een persbericht.

Vanwege de "schade" die Van Kooten de partij zou hebben toegebracht, wordt ze geroyeerd als lid. Verder wil de PvdD geen toelichting geven op haar vertrek.

Kamervoorzitter Arib heeft geen oordeel over de keuze van Van Kooten om haar Kamerzetel te behouden. "Het is de keuze van het Kamerlid zelf", zegt ze desgevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl