Speciaal aanklager Robert Mueller: in alles tegenpool van president Trump

  • Menno de Galan

    redacteur

  • Menno de Galan

    redacteur

Het is een cliché, maar daarom nog niet minder waar: zelden is er een rapport geweest waar zo reikhalzend of met spanning naar is uitgekeken, zowel in Amerika als in de rest van de wereld. Want het verslag van het onderzoek van speciaal aanklager Robert S. Mueller naar de betrokkenheid van Rusland bij de Amerikaanse verkiezingen in 2016 kan grote gevolgen hebben voor de president, Donald Trump.

Gevolgen voor Trumps presidentschap én voor hem persoonlijk. Want als Mueller en zijn team onomstotelijk bewijzen dat er banden waren tussen het Kremlin en Trump Tower om die verkiezingen te manipuleren of in het voordeel van Trump om te buigen, dan liggen beschuldigingen van landverraad voor de hand.

Blijven de Republikeinen, die hun president tot nu toe door dik en dun steunen, wel achter hem staan? En wat gebeurt er met Trump na zijn presidentschap? Nu geniet hij nog immuniteit, maar dan niet meer.

Je hoort hem nooit en ziet hem zelden, in alles een tegenpool van Donald Trump. Wie is speciaal aanklager Robert Swan Mueller? Kijk hieronder naar een portret.

Mueller heeft op drie vragen antwoorden gezocht: de vraag of Rusland heeft geprobeerd de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, de vraag of het campagneteam van Donald Trump heeft samengespannen met Rusland en de vraag of de rechtsgang is belemmerd door het team-Trump.

Trump heeft het onderzoek altijd een heksenjacht en volstrekt onnodig genoemd. Er zal in Washington met veel interesse gekeken worden naar de bevindingen van Mueller over het gedrag van de president met betrekking tot de drie genoemde zaken.

Blokkeren

Maar de beslissing om het rapport wel of niet te publiceren ligt nu bij de minister van Justitie William Barr, die gisteren zei dat de belangrijkste bevindingen uit het rapport vandaag openbaar worden gemaakt.

Het is mogelijk dat het Witte Huis verzoeken indient om bepaalde delen van het rapport uit de openbaarheid te houden. De president en zijn kabinet hebben als uitvoerende macht de bevoegdheid om interventies door wetgevende en juridische machten te blokkeren.

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Democraat Nancy Pelosi, vindt dat het hele rapport openbaar moet worden gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl