1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Voormalig campagnemanager van president Trump krijgt vier jaar cel

Voormalig campagnemanager van president Trump Paul Manafort moet bijna vier jaar de cel in. Hij is schuldig bevonden aan bank- en belastingfraude. Verder moet hij een boete van bijna 45.000 euro betalen. Manafort was in augustus al schuldig bevonden door een rechtbankjury.

De 69-jarige Manafort, die al negen maanden van zijn straf heeft uitgezeten, werkte als lobbyist en adviseur voor pro-Russische partijen in Oekraïne, zoals die van oud-president Janoekovitsj. Daarmee verdiende hij miljoenen en dat geld sluisde hij weg naar buitenlandse bankrekeningen, waarmee hij dus belasting ontdook in de VS. Verder misleidde hij banken om leningen te krijgen. Van het geld leidde hij een luxeleven.

Voor dergelijke vergrijpen hing hem tussen de 19 en 24 jaar de gevangenis boven het hoofd, maar zo ver is de rechter dus niet gegaan. Wel moet Manafort ruim 21 miljoen euro terugbetalen van het geld dat hij heeft weggesluisd.

In 2016 gaf Manafort enkele maanden leiding aan de campagne van Trump, maar daar heeft deze rechtszaak niets mee te maken. Zijn veroordeling komt wel voort uit het onderzoek van speciaal aanklager Mueller, die zich concentreert op mogelijke Russische beïnvloeding van de verkiezingen in dat jaar.

Een andere rechter heeft vastgesteld dat Manafort tegen Mueller heeft gelogen nadat beiden in september een schikking hadden getroffen. Manafort verklaarde zich toen bereid om mee te werken aan het Rusland-onderzoek, in ruil waarvoor de aanklachten tegen hem zouden vervallen. Maar door te liegen schond hij de voorwaarden voor deze schikking en moest hij alsnog terecht staan.

Buitensporig

De verwachting was dat de straf hoger zou uitvallen, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Liegen tegen de Amerikaanse justitie geldt als misdrijf. Dus Mueller had gevraagd om die maximale straf op te leggen. De rechter noemde de misdrijven weliswaar zeer ernstig, maar vond ook het advies van Mueller buitensporig."

Manafort zei voor de rechtbank in Virginia dat het "een enorm understatement" zou zijn om te zeggen dat hij zich vernederd en beschaamd voelt. "Mijn leven ligt professioneel en financieel in duigen." Tot een spijtbetuiging kwam het echter niet, iets dat door de rechter uitdrukkelijk werd benoemd.

Volgende week volgt er in Washington nog een uitspraak in een andere zaak waarin Manafort terechtstaat wegens corruptie en beïnvloeding van getuigen.

Trump zei in november niet uit te sluiten dat hij Manafort gratie zal verlenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl