Sharofiddin Gadoev in een video die hij zelf opnam

Gevluchte oppositieleider 'ontvoerd' en vast in Tadzjiekse gevangenis

Een gevluchte Tadzjiekse oppositieleider met een Nederlands reisdocument is volgens zijn familie in Moskou ontvoerd en zit nu vast in een Tadzjiekse gevangenis. Sharofiddin Gadojev (33) leefde de afgelopen jaren in Nederland, hij kreeg hier in 2017 asiel.

Vorige week woensdag reisde hij naar de Russische hoofdstad. Vanaf donderdag kon zijn familie geen contact meer met Gadojev krijgen. Op vrijdag maakte het Tadzjiekse ministerie van Binnenlands Zaken bekend dat Gadojev in Tadzjikistan is.

In een video die is opgenomen in de gevangenis verklaart Gadojev dat hij vrijwillig van Moskou naar de Tadzjiekse hoofdstad Doesjanbe is gereisd. Maar zijn familie ontkent dat.

Onder dwang

In november vorig jaar reisde Gadojev voor het eerst naar Moskou. Hij had daar een contact bij de Russische veiligheidsdienst GRU, die toezegde zijn veiligheid te kunnen garanderen. Deze persoon heeft ook zijn visum geregeld en hem opgewacht op het vliegveld.

De oppositieleider ging naar Moskou om contact te leggen met Russische politici en Tadzjieken die daar wonen. Gadojev twijfelde toen of hij wel naar de Russische hoofdstad moest afreizen. Hij vreesde gevangen te worden genomen.

Daarom nam hij een video op waarin hij verklaarde dat hij in geen geval vrijwillig naar Tadzjikistan zou reizen. Als hij zou figureren in video's van de overheid waarin hij het tegendeel zou beweren, dan waren die video's onder dwang opgenomen.

Gevluchte oppositieleider vast in Tadzjiekse gevangenis

Omdat het eerste bezoek aan Rusland zonder incidenten verliep, durfde Gadojev deze maand opnieuw te gaan. Maar deze keer dook hij wel op in Tadzjikistan. Volgens zijn familie is zijn bekentenis onder dwang tot stand gekomen en is hij mishandeld en geslagen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is door de familie op de hoogte gebracht van zijn verdwijning. Nederland onderzoekt de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl