OM: Abdelaziz A. vertelde in boek over verleden bij Al-Nusra

Abdelaziz A., de ex-vriend van journaliste Ans Boersma, vertelde zijn verhaal al eens in een boek, volgens het OM. Dit bleek vandaag tijdens de eerste rechtszitting tegen A. en zou de verdenking onderstrepen dat hij een van de leiders was van terreurorganisatie al-Nusra.

Het gaat om het boek No Turning Back, een verslag van vijf jaar oorlogsverslaggeving aan het Syrische front, geschreven door de Australisch-Jordaanse journalist Rania Abouzeid. Dit boek verscheen vorig jaar. Een van de hoofdpersonen is Saleh, een pseudoniem voor een jonge Syriër die zich na jarenlange gevangenschap onder de Syrische president Assad aansluit bij de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra.

Het OM zegt op verschillende manieren te kunnen bewijzen dat Abdelaziz A. dezelfde persoon is als deze Saleh. Zo zijn in de telefoon van A. twee telefoonnummers van de schrijfster van het boek aangetroffen. Ook hebben ze via Whatsapp met elkaar gepraat.

Bovendien blijkt uit een afgeluisterd gesprek met Boersma dat hij vertelt over een Australische journalist die een boek aan het schrijven is, wat hij 'zijn show' noemt. Op de website van Rania Abouzeid is te lezen dat zij opgroeide in Australië.

Andere geboorteplaats

Advocaat Peter Plasman, die Abdelaziz A. bijstaat, wil weinig kwijt over het boek. "Ik kan daar nog niets over zeggen, het hangt er ook van af wat mijn cliënt erover gaat verklaren." Plasman wijst ook op een aantal punten waarop het boek afwijkt van de hem bekende persoonsgegevens van A.: zo zou de geboorteplaats van de Syriër uit het boek niet overeenkomen met die van zijn cliënt.

Vandaag bleek ook uit de pro-forma-zitting tegen de 33-jarige A. dat journalist Boersma in grote lijnen wist dat haar toenmalige vriend actief was geweest voor al-Nusra.

Het OM trekt zijn conclusies onder andere op basis van gesprekken die de AIVD heeft afgeluisterd tussen Boersma en A. Dat is geruime tijd gebeurd. A. zou een hoge positie hebben bekleed binnen de terroristische organisatie, die toen onderdeel was van al-Qaida.

In Nieuwsuur sprak Boersma vorige maand nog tegen dat ze wist van dit gewelddadige verleden van haar ex-vriend. "Hij zei altijd tegen mij dat hij wel actief was in het verzet tegen Assad, maar dat hij geen bloed aan zijn handen had."

Reportage en gesprek: Aziz was topman al-Nusra, volgens OM

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl