Advies: sluit rechtbanken om financiële problemen op te losssen

Omdat de rechterlijke macht zelf de financiële problemen niet kan oplossen, zullen er meer rechtbanken moeten sluiten. Dat is de conclusie van de Boston Consultancy Group (BCG) in een advies in opdracht van de Raad voor de Rechtspraak, het bestuursorgaan van rechters.

BCG onderzocht oplossingen voor het geldtekort van de Raad. Dat kampt structureel met een tekort van 50 miljoen euro per jaar. Volgens de onderzoekers valt de grootste winst te behalen met het sluiten van zittingslocaties. Zowel kleinere als grotere locaties zouden moeten worden afgestoten.

Afgelopen zomer werd duidelijk dat een digitaliseringsprogramma als compleet mislukt moet worden beschouwd, kosten: 200 miljoen euro. Ook zijn rechtszaken de afgelopen jaren complexer geworden en kosten meer tijd zonder dat daarvoor extra geld is gekomen.

In 2013 werd al flink gereorganiseerd. Het aantal arrondissementen ging van negentien naar elf, er sloten 23 rechtbanken, 32 bleven er over. Toen er in 2015 wederom sprake was van het sluiten van locaties kwamen rechters in verzet. Uiteindelijk werd het plan door een motie in de Tweede Kamer afgeblazen.

Onderhandelingen

Het kabinet Rutte II legde de Raad voor de Rechtspraak een structurele bezuiniging van 90 miljoen euro per jaar op. Verder bezuinigen op personeel is geen oplossing, rechters worden voor het leven benoemd. Het sluiten van rechtbanklocaties is een politieke beslissing.

Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, zegt tegen Nieuwsuur dat hij de aanbeveling tot sluiting van vestigingen niet overneemt. Nog deze maand beginnen de onderhandelingen tussen de Raad en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) over bezuinigingen.

Advies: sluit rechtbanken om financiële problemen op te losssen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl