Bij het Designcollege in Rotterdam worden bloemen neergelegd voor de 16-jarige Humeyra. Het meisje werd eerder deze week doodgeschoten in de fietsenstalling van de school

Partnergeweld: 'Intensievere training politieagenten gewenst'

De 16-jarige Humeyra, die dinsdag in de fietsenstalling van haar school in Rotterdam werd doodgeschoten, had een afspraak met de politie om te praten over de stalking door haar ex-vriend, de verdachte Bekir E.. Vlak daarvoor werd ze vermoord. Ook dreigde de verdachte het meisje in mei al te vermoorden.

Volgens Renée Römkens, bijzonder hoogleraar gender gerelateerd geweld, moeten we de ernst van de risico's van stalking niet onderschatten. "Zeker als het om ex-partners gaat. Dat zijn dé risicogroepen." Bekir E. en Humeyra hadden volgens medeleerlingen een relatie. Nadat het meisje de relatie had beëindigd, bleef hij haar lastigvallen.

"In een geval van ernstige stalking verdraagt de ex-partner het vertrek van de vrouw niet. Hij heeft extreme behoefte aan controle en dwang. De scheiding is het ultieme mechanische van controleverlies. Dat triggert de aandrang om de vrouw niet los te laten en als dat niet lukt haar te doden", zegt Römkes. "Stalking is een deel van dat patroon van controlegedrag."

Reportage en gesprek: Humeyra (16) werd slachtoffer van partnergeweld

Het aandeel geweldincidenten in huiselijke kring is aanzienlijk. Volgens Römkes gaat het om een derde van alle geweldsincidenten. "De training van politieagenten op dit gebied is minder intensief geworden de afgelopen jaren. Die is nu zeer beperkt. Ik zou er zeer groot voorstander van zijn dat die wordt uitgebreid."

Van de 46 vrouwen die in 2017 om het leven werden gebracht, had de politie in negen op de tien gevallen een verdachte of dader in beeld. Bij 39 procent was de vermoedelijke dader de partner of ex-partner van het slachtoffer, blijkt uit statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In de periode 2013-2017 is gemiddeld vijftig procent van de vermoorde vrouwen, om het leven gebracht door de ex-partner.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl