Brexit-bolwerk Great Yarmouth heeft hard hoofd in slagen deal

De race is nog niet gelopen voor de Britse premier Theresa May. Na de zwaar bevochten steun van haar kabinet en vandaag van de EU-leiders, moet ze over twee weken haar brexit-deal nog door het parlement loodsen.

Veel Europese regeringsleiders hebben de Britse parlementsleden opgeroepen volgende maand vóór het verdrag te stemmen. Anders dreigt een chaotisch vertrek, zonder nadere afspraken met de EU. " Als ik lid was van het Britse Lagerhuis dan zou ik voor de deal stemmen", zei Mark Rutte vandaag.

In brexit-bolwerk Great Yarmouth, de kustplaats waar bijna driekwart van de bevolking vóór de brexit stemde, hebben ze er een hard hoofd in of het May zal lukken. "Het blijft een grote gok, echt een grote gok", zegt een inwoner.

Oh Lord, beware us from the Dutch. They give so little and take so much.

Paul Lines, visser in Great Yarmouth

Voor- en tegenstanders van de brexit zijn er in Great Yarmouth genoeg. De lokale radiostation Harbour Radio organiseert een discussie over de deal die May sloot met de Europese Unie. Lokale politici Barry Coleman, raadslid Conservatieven (Leave) en Trevor Wainwright, raadslid Labour (Remain) zijn het alles behalve eens.

"Theresa May's deal betekent twee jaar lang een slappe hap. Het is een slechte deal", zegt Wainwright. "Jij zegt: slappe hap. Het is een compromis, zoals zoveel in het leven", zegt Coleman.

Nevv Moore, de presentator van het radioprogramma: "Brexit is voor velen een vloek, maar veel mensen weten niet waar het over gaat." Hij herinnert zich nog hoe zijn stad ooit was, een welvarende badplaats. Toen kwam de crisis en verpauperde Great Yarmouth. "Er kwamen Portugezen, Litouwers, Letten, en die hadden hier winkeltjes. Maar de lokale bevolking was er niet blij mee. Na de brexit-beslissing besloten de migranten te vertrekken. Ze zijn nu allemaal weg."

Ingepikt

De badplaats verpauperde, een groot deel van Great Yarmouth is inmiddels uitgestorven. Ook de vissersboten zijn verdwenen. "Mijn zoon en ik zijn de laatste vissers hier", zegt Paul Lines, die vroeger goed verdiende aan de vangst van tong. "Nederlandse vissers hebben die vis nu ingepikt", zegt hij.

Lines denkt dat de brexit de situatie zal verbeteren. "Dat moet wel. We gaan de wateren terugeisen waar de Nederlanders vissen. Wat zij nu vangen, is dan voor ons. We hebben hier een gezegde: O, Heer, behoed ons voor de Nederlanders (the Dutch). Ze geven weinig, maar nemen veel (much)."

Zonder de brexit hadden we dezelfde problemen, of was het nog erger geworden.

Barry Coleman, loco-burgemeester Great Yarmouth

Onderhandelingen over de visserij zijn uitgesteld tot na de brexit eind maart. Pas in de zomer van 2020 moeten er afspraken liggen. Het staat voor ons nu helemaal stil, zegt visser Lines. "Dus kunnen we niet investeren in de toekomst waarvan we niet weten wat die zal brengen."

Als Groot-Brittannië vissers uit EU-landen de toegang tot zijn wateren weigert, blokkeert de EU de import van Britse vis, zo heeft Brussel al gedreigd. En de Britten exporteren op dit moment 75 procent naar de EU. "Er is meer dan alleen de EU", zegt raadslid voor de Conservatieven Coleman. Hij is tevens loco-burgemeester van Great Yarmouth. "Ik weet zeker dat we nieuwe markten zullen vinden."

Maar voor de zwakkere groepen kan het allemaal heel slecht uitpakken", zegt zijn Labour-opponent Wainwright. "Die krijgen altijd de hardste klappen." Dat is juist een uitdaging voor Great Yarmouth, vindt Coleman. "Want zonder de brexit hadden we dezelfde problemen, of was het nog erger geworden."

Of zoals een inwoner het verwoordt: "Eerst eruit, en dan zien we wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl